Så farlig er dødsdopet

Foto: Politiet.no (Politiet.no)

- Det er ekstremt lett å ta en overdose av GHB.

19.07.10 15:42

(SIDE2): Det sier Knut Hjelmeland, fungerende divisjonsdirektør og overlege ved divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning i Folkehelseinstituttet, til Side2.

Mandag formiddag gikk politiet ut og advarte mot livsfarlig GHB (gammahydroksybutyrat) på Østlandet. Flere personer er innlagt på sykehus, og politiet tror stoffet er spredt over hele Østlandet.

- GHB kan være svært farlig å innta, fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet og død, sier Hjelmeland.

Les saken: Advarer mot livsfarlig GHB på Østlandet

Ikke ulik alkoholrus
GHB har en dempende effekt på sentralnervesystemet og virkningen er ikke ulik den du får av alkohol, sier Hjelmeland til side2.

Du kan altså føle en rus, oppstemthet, føle deg svimmel, trøtt og kritikkløs.

- Har du fått i deg en større dose kan du også oppleve vrangforestillinger, kramper, bevisstløshet og død, sier overlegen.

Han påpeker at GHB er et meget farlig rusmiddel, og at det er vanskelig å ha oversikt over hvor mye man har fått i seg av dette stoffet.

Karakteristisk for personer som er bevisstløse som følge av GHB-inntak, er at de etter kort tid plutselig våkner opp. Dette kan forklares med at GHB skilles raskt ut fra kroppen.

Lett tilgjengelig
GHB omsettes i ulike versjoner, i flytende form hvor væsken har en saltaktig smak, i kapsler og i pulverform.

- Dette er et dop som er lett å fremstille og derfor også er lett tilgjengelig, sier Hjelmeland.

Det har vært på markedet siden 60-tallet og fremstilles også i Norge. GHB skal ha blitt gitt til personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep, og betegnes derfor som «date rape drug» Det brukes også i kroppsbyggermiljøer for å bygge muskelmasse, hevder Hjelmeland.

Brukes i hele landet
En undersøkelse fra 2008 (SIRUS) har vist at under 1 prosent av norsk ungdom mellom 15-20 år har prøvd GHB. Antall GHB-beslag har vært få, men økte betydelig i 2007 (KRIPOS). GHB har imidlertid blitt registrert i de fleste av landets politidistrikter, noe som tyder på at det brukes over store deler av landet, ifølge FHI.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.