Så forskjellig kan magen se ut etter fødsel

Noen får både strekkmerker og hengehud, andre mager blir nesten som før. Men alle forandrer seg litt.

04.09.13 14:04

Nybakte kjendis-mammaer blir ofte berømmet for å være slanke og fine, kort tid etter fødselen.

Hvor befriende var det ikke da å få se hertuginne Kate dagen etter fødselen? Hun viste hele verden at hun – i likhet med de aller fleste ferske mødre – fortsatt har stor mage, selv om ungen er ute, i motsetning til Hollywood-stjerner som gjerne tyr til plastiske operasjoner like etter fødselen.

Ser fortsatt gravid ut

Det er nemlig helt vanlig å se litt gravid også etter at man har født.

- Når jeg kommer på jobb og møter en kvinne i gangen med gravideklær, er det ikke alltid lett å se om hun nylig har født barnet eller fremdeles er gravid, innrømmer jordmor Lisbeth Kopperud.

- Magen kan se ganske stor ut også etter fødselen.

De fleste får slapp hud på magen en stund, men akkurat hvordan den ser ut, er svært individuelt. Mange opplever at huden raskt trekker seg sammen, for andre vil huden på magen forbli litt slapp. Hos noen få er magen liten etter kort tid.

Mye skyldes arv

Treningsekspert Jill Jahrmann har tidligere understreket for Foreldre.no at det er svært individuelt hvor stor magen vil være etter et svangerskap.

- Det er lett å bli skuffet fordi man ikke kommer like fort tilbake i sin gamle størrelse som venninnen, selv om dere gjør nøyaktig det samme etter fødselen. Vi har alle ulike forutsetninger. Mye handler også om arv.

- Når det er sagt, vil jeg si at fire til seks måneder etter en fødsel, vil det være naturlig at magen har gått inn igjen. Da har du ikke lenger dette «henget», som skyldes at bindevevet har blitt strukket under svangerskapet. Men du kan fremdeles gi graviditeten skylden for at du har ekstra magefett.

Noen er mer uheldige enn andre. Veronica (25) fikk brokk, revnet muskulatur, strekkmerker og et langt heng på syv centimeter etter tvillinggraviditet, som hun mener ødela kroppen hennes.

Veronica måtte stå i kø for å få dekket bukplastikk av det offentlige, men stadig flere kvinner betaler villig fra egen lomme for å bli seende ut slik de gjorde før de fikk barn.

For en «mommy makeover» må du ut med rundt 80 000 kroner.

Pent brukt trillingmamma-mage

Camilla Hilmen (25) har fått 5 barn på 3,5 år. Minstemann var bare 10 måneder da Camilla fikk vite at hun ventet trillinger. Nå er de tre jentene Anne, Iris og Vera blitt et halvt år gamle, men magen til mamma Camilla bærer fremdeles preg av å ha båret frem fem barn på tre svangerskap.

- Jeg regnet med at jeg ville få merker da jeg gikk gravid med tre på én gang. Og jeg ble veldig stor. Magen min i dag ser ut som en stor sviske, eller rosin! ler Camilla, som allikevel føler seg heldig siden merkene bare er midt frempå magen.

- Magen til mammaen min er lik, og vi har aldri sett på den som unaturlig. Alt i alt, så er jeg glad for at det finnes badedrakter, men jeg ville uansett ikke ha valgt annerledes, sier Camilla, som er tilbake i vekten hun hadde før svangerskapet. Kanskje ikke så rart, siden livet er rimelig hektisk med fem små barn.

Får kroppen til en moden kvinne

Nybakte mødre har bløtere mage, strekkmerker, hengende bryst fylte med melk, og ekstra fett på hofter og rumpe – i mer eller mindre grad.

Jordmor Lisbeth Kopperud mener vi må akseptere at kroppen forandrer seg noe etter at man har fått barn.

- Det er helt vanlig å få mer lårfett, underhudsfett og større mage. Det er vanlig å få strekkmerker på mage, lår og under brystene. Dette vil blekne, men hos mange blir de ikke helt borte. Vi bør akseptere dette og se på det som en del av det å bli en moden kvinne. Det er viktig å godta disse endringene i egen kropp, sier hun til Foreldre.no.

- Men selvsagt, opplever man å få plager etter fødselen, eller at den løse magehuden er til sjenanse, er det hjelp å få. Trening kan gjøre mye for å få ting på plass, sier jordmoren.

Derfor forandrer magen seg

Grunnen til at magen fremdeler er stor etter fødselen er at både hud, underhud, muskulatur og livmor bruker tid på å trekke seg sammen igjen.

I løpet av svangerskapet har livmoren vokst og blitt stor for å gi plass til barnet. Og litt over halvveis ut i svangerskapet, mellom uke 22 og 25, deler den langsgående magemuskelen seg i to, for å gi plass til den stadig voksende magen.

Etter fødselen er denne slapp og utspilt, og den vil bli værende sånn en stund, men akkurat som livmoren, vil den gradvis trekke seg sammen.

- Livmoren er tilbake i normal størrelse etter seks uker. Men for de fleste tar det mye lenger tid før magen er tilbake i normal størrelse. Hvordan du lever, for eksempel om du er i aktivitet og hva du spiser, vil selvsagt kunne påvirke, sier jordmor Lisbeth Kopperud.

Hormoner med på å lage strekkmerker

Magehuden blir utsatt for sterk strekk under graviditeten. En baby på 3-4 kilo tar plass. Heldigvis er huden vår elastisk, og vil også nesten klare å komme tilbake til den gamle størrelsen. Men de fleste vil ha små eller mer tydelige strekkmerker som avslører av du har båret frem et barn.

Men strekkmerker og slappere hud og muskulatur har også hormonelle årsaker.

En annen grunn til at magen forandrer seg, er selvsagt også at man legger på seg noen ekstra kilo under svangerskapet. Alle kvinnekropper vil ha et overskuddslager av fett etter en graviditet, og være tyngre enn vanlig, selv om babyen er ute. Dette ekstra fettlageret forsvinner ikke med det samme.

Les også:

Slik er sex etter fødselen

Magen etter fødselen: Så lenge kan du skylde på graviditeten

Slik unngår du hengepupper

20 nakne gravide snakker om kroppen sin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Fødsel

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag