Gå til sidens hovedinnhold

Så gærent kan det gå

En lang uke med askekaos går mot slutten. Her er noen av de beste/verste historiene fra askekrisen.

Torsdag morgen 15. april ble hele luftrommet over Norge stengt på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Folk i hele det langstrakte landet fikk tid til å føle på fraværet av flytrafikk. I utlandet ble nordmenn på reise sittende askefast. Da restriksjonene ble lempet på og senere opphevet denne uken, gikk det heller ikke knirkefritt. Fortsatt var det mange som opplevde innstilte avganger.

Har du en historie å dele fra askeperioden? Send SMS til 2030 eller send en epost til vaktsjef@nettavisen.no.

Den siste meldingen om norsk luftrom kom fredag. Da var det ingen flyforbudssoner i sikte og lufta var åpen. Det samme var alle lufthavner.

Avinor har ikke gått ut med noen ny melding lørdag, og dermed er det fortsatt fritt fram.

Luftrommet ellers i Europa er også åpent, men mange opplever fortsatt problemer i kjølvannet av askekrisen. Sky News melder at 100.000 askefaste briter forhåpentligvis kommer hjem før uka er omme. Flytrafikken er fortsatt merket av det lange avbruddet.

På tide å legge askeskyen bak seg? Først noen historier om hva folk har opplevd mens de har ventet på at luftfarten skulle komme på vingene igjen.

- Spent på telefonregningen
- Vi hadde hjemreise fra Las Palmas 17. april og ringte Norwegian. Det var venting og venting, opp til en times venting på svar, så vi er spent på telefonregningen, ja. Og da vi endelig kom gjennom var infoen veldig dårlig, forteller en leser i en epost til Nettavisen. Lørdag forteller hun at de endelig er på norsk jord.

Lang venting på svar
En annen leser, som skulle til Ålesund lørdag morgen, ringte Norwegian. Etter 21 minutters venting med Beatles-låta «Hey Jude» på øret, kom hun fram. Slik forløp samtalen med flyselskapets kundekonsulent:

- Hei, hva kan du si om avgangen klokken 07.55 i morgen?

- Jeg kan ikke vite så mye mer enn deg, du må nesten holde deg oppdatert på hjemmesidene våre.

- Men burde ikke du vite litt mer enn meg?

- Vi kan ikke si noe med sikkerhet, du må bare følge med.

- Ja, det gjør jeg. Men det er vanskelig å planlegge helgen på dette viset. Skal jeg sjekke nettet gjennom natten - når kan dere gi et svar på om flyet går?

- Det er 99 prosent sannsynlig at flyet ditt går, nå legger vi askeskyene bak oss og ser fremover!

Lang vei fra Syden
Tirsdag fortalte vi om en gruppe nordmenn som fikk en lang tur hjem fra Lanzarote. De skulle vært hjemme fra Lanzarote fredag 16. april. Lørdag ble de satt på et fly til Aten. Først fire dager senere var de hjemme igjen.

Les hele saken her: Lanzarote - Oslo: Fire dager!

- De overnattet til søndag i Aten, og så har de tatt båt fra Patras til Anacona i Italia, en båttur som tar 20 timer. Jeg regner med at båten er framme nå. Fra Italia skal de ta buss til Norge, uttalte informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til Nettavisen tirsdag.

Askefaste skiskyttere
Skiskytteren Emil Hegle Svendsen og landslagskameratene ble sittende askefast i Kamtsjatka helt øst i Russland.

- Det går ikke veier herfra, men det skal visst gå en båt til Japan, uttalte den askefaste skiskytteren til VG.

Les saken her: Askefast i Øst-Russland

Redaktør på tulipantur
Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, haiket med en trailer full av tulipaner for å komme seg hjem fra Amsterdam.

- Jeg er et meget lykkelig menneske nå, og synes det er meget festlig å kjøre trailer, uttalte han fra sin passasjerplass i traileren fredag 16. april på vei til ferge i Travemünde.

Les hele saken her: - Jeg er et meget lykkelig menneske

Kommentarer til denne saken