Gå til sidens hovedinnhold

Sa ja til homoekteskap

Nå kan homofile gifte seg i staten New York. - En kjempegod nyhet, sier Skeive Dager-arrangøren.

Guvernør Andrew M. Cuomo skrev under på loven fredag kveld amerikansk tid.

- Et symbol
Det betyr at New York nå er den største staten i USA som gir lesbiske og homofile par retten til å inngå ekteskap. Senatet stemte forslaget gjennom med 33 mot 29 stemmer, skriver New York Times.

Loven skal iverksettes i løpet av 30 dager.

- Det er en kjempegod nyhet! New York er jo et symbol i mange sammenhenger. Når de tar et så tydelig standpunkt kan vi håpe at det setter i gang prosesser andre steder i verden også, sier styreleder for Skeive Dager, Stein Runar Østigaard, til Nettavisen.

I dag er tillates ekteskap mellom par av samme kjønn i et par andre stater: Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont og D.C.

Californias forbud mot ekteskap mellom personer av samme kjønn ble erklært grunnlovsstridig i fjor, og saken skal taes opp på nytt til høsten.
Les: California tillater homoekteskap

Vil skape trygg møteplass
Skeive Dager arrangeres i Oslo i helgen. Paraden går fra Grønland til Rådhusplassen, der det arrangeres et show etterpå.

Østigaard satser på at det blir litt ekstra feiring i dag.

- Det er viktig for synligheten at vi viser mangfold og bredde. Og det er viktig å skape en trygg møteplass for skeive, sier han.

Han påpeker at Norge har kommet langt i forhold til andre land.

- Men nedsettende ord om homofile eksisterer fremdeles i skolegårder rundt omkring i landet. Derfor vil vi være åpne, slik at folk kan komme innom og se hva vi er og ikke er, sier han.

Motdemonstranter er han ikke bekymret for.

- Det har aldri vært noe problem. Folk må få lov til å mene hva de vil. Vi inviterer dem heller med, så kanskje de får et annet perspektiv.

Skal du delta i paraden? Send tips og bilder til vaktsjef@nettavisen.no.

Kommentarer til denne saken