Gå til sidens hovedinnhold

Så kom baksmellen

De billige lånene i japanske yen har utviklet seg til rene mareritt for norske lånetakere.

(iBergen.no) For i løpet av bare kort tid har lånene blitt 20 prosent større enn de opprinnelig var. Takket være finanskrisen.

Gir ikke lenger valutalån
Den voldsomme endringen i valutamarkedet har fått SR-Bank til å slutte å tilby kundene valutalån.

- Det var for sto uforutsigbarhet når det gjaldt utviklingen i valutamarkedet, så vi sluttet å gi valutalån i oktober, sier konserndirektør for marked og kommunikasjon i SR-Bank, Thor-Christian Haugland.

- Angrer nå
Banken har mange kunder som nå fortviler over at det en gang så billige lånet de tok i enten japanske yen eller sveitsiske franc har blitt en gjeldsbombe. Da kronen ble svekket og både yen og sveitsiske franc ble styrket, resulterte det i at lånet økte i takt med kurssvingningene.

- Ja, det er jo helt sikkert mange som angrer nå, sier Haugland til iBergen.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Får mer i lån
På kort tid har kursen på sveitsiske franc steget fra 5,40 til 6,50. Et lån med en hovedstol på én million norske kroner kunne plutselig øke til 1,2 millioner kroner. Når boligrenten samtidig er på vei nedover i norske banker, går dermed vinningen opp i spinningen.

Å komme seg ut av lånet er heller ikke gjort i en håndvending.

- Privatkunder har forpliktet seg til en oppsigelsestid på tre måneder, forklarer Haugland.

- Usedvanlig økning
Stiger lånet med 20 prosent krever i tillegg banken at kunden enten nedkvitterer lånet eller gir ny sikkerhet for å dekke økningen.

- For de som har lån i yen har det vært en usedvanlig høy økning. Svingningene har gjort at lånet har fått en høy kurve og det er blitt høyere enn det opprinnelig var. Men vi har ingen drastiske eksempler hos våre kunder, for folk har ikke lånt over pipen. Vi har hele tiden advart lånekunder med den betydelige risikoen valutalån innebærer, avslutter Haugland.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk