RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ESO

Så kylling i stjernetåka

Sist oppdatert:
Med litt godvilje ser kanskje du også kyllingen - 6500 lysår unna?

Den europeiske astronomiorganisasjonen ESO fikk inn mange forslag da de ba om hjelp til å finne den angivelige kyllingen i stjernetåke IC 2944.

6500 lysår unna
Stjernetåka, som ligger 6500 lysår unna i stjernebildet Kentauren, fikk kallenavnet «Running Chicken Nebula» - eller «Den løpende kyllingen» på norsk. Det var fordi flere astronomer mente de kunne se et motiv som lignet en løpende kylling der oppe. ESO la bilder tatt ved hjelp av et av teleskopene de har stående i Chile ut på Flickr og ba folk om å tegne inn kyllingen de så. Og svarene lot ikke vente på seg.

Kyllingmotiver i fleng
På ESOs Flickr-side strømmet forslagene inn i form av bilder der kyllingmotivet er tegnet inn.

Rodrigo Ramirez Alegria er en av de aller ivrigste og har sendt inn flere forslag. Her kan du se hans løpende hanekylling.

Og her er en annen variant av den løpende kyllingen, litt lenger inn i stjernetåka: Klikk her for å se motivet.

Den fugleinteresserte studenten Anderson Dantas fra Brasil lanserte en annen variant, som kanskje minner mest om en høne?

Uma galinha no espaço

Mens Silvio Furtado - også han fra Brasil - kom med dette forslaget:

Running chicken found (2)

Jason Melquist fant kyllingen et helt annet sted:

JMelquist_RunningChicken

Og så var det de som mente de dro kjensel på kjente figurer, som Henery Hawk fra Looney Tunes eller mobilspillet Angry Birds , også det forslag fra Rodrigo Ramirez Alegria.

Bildet som danner utgangspunktet for kyllingjakten er tatt ved hjelp av et såkalt Wide Field-instrument . Tåken har betegnelsen IC 2944 og finnes i stjernebildet Kentauren.

Det du på bildet er faktisk en fødestue for stjerner. Varme, nyfødte stjerner dannet fra skyer av hydrogengass stråler intenst i ultrafiolett lys. Strålingen tilfører energi til den omkringliggende hydrogenskyen og får den til å lyse rødt, skriver ESO på sin hjemmeside.

Se zoombart bilde av stjernetåken her

Se video fra ESO som starter med oversiktsbilde av Melkeveien før den zoomer inn på Kentauren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere