RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så lik er du hunden din

NÆRE BÅND: Livet med kjæledyr er betraktelig bedre enn uten, viser nyere forskning.
NÆRE BÅND: Livet med kjæledyr er betraktelig bedre enn uten, viser nyere forskning. Foto: Galina Barskaya (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Ny undersøkelse viser at vi står sosialt nærmere hunden enn sjimpansen.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Sjimpanser har flere felles gener med oss enn hunden. Likevel står hunden nærmere oss fordi den har vært sosialisert i svært lang tid, i minst 10.000 til 20.000 år, skriver Msnbc.

- Delt miljø har ført til at hunder og mennesker har utviklet like handlingsmønstre og til en viss grad underliggende kognitive ferdigheter, sier Jozsef Topal, forsker ved institutt for psykologi ved Universitetet i Budapest, til Discovery News.

Like trekk
Studier har påvist at hunder viser trekk fra flere typer av sosial oppførsel som de fleste mennesker besitter.

For det første viser hunder redusert aggresjon ved lojalitet. Hunder og mennesker viser et lojalitetsbånd med hverandre som demper aggresjonen.

Det andre trekket er hunder og mennesker deler sosiale regler. Hunder reagerer positivt eller negativt på menneskers oppførsel, slik at sosial regler i omgangen mellom hund og menneske påvirker hundens oppførsel.

Det tredje trekket er konstruktiv aktivitet. Hunder og mennesker kan kommunisere for å oppnå resultater, og hunden forstår forskjellen på rasjonell og irrasjonell oppførsel hos mennesker.

Les mer fra Dittdyr.no:

Her er sju myter om kjæledyr du bør lese

Ikke kjeft på bikkja

Røykeslutt for hundens skyld

Forstå mennesker
Hindens oppførsel kan brukes til å forstå evolusjonen av menneskelig handlemåte. Dette fordi mennesker har gitt dyrene ønskelige egenskaper i et evolusjonsperspektiv.

-Hunden kan brukes som modell for å forstå menneskesinnet og dettes utvikling, sier Marc Hauser, professor og direktør for den kognitive evolusjonslaben ved Universitetet i Harvard, til Dicovery.

Det finnes flere konkrete måter man kan kjenne igjen hundens sosiale sider. Lojalitet, avhengighet, hengivenhet og gjensynsglede er egenskaper som hunder som regel besitter og som mennesker ofte lengter etter, skriver the Examiner.

Forskningsartikkelen om likheten mellom mennesker og hunder er publisert i magasinet Advances in the Study of Behaviour.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere