Gå til sidens hovedinnhold

Så mange barn ble kidnappet i fjor

Annethvert minutt blir ett barn meldt savnet i Europa.

Onsdag er det nøyaktig ti år siden den britiske jenta Madeleine McCann forsvant sporløst fra et feriested på Algarve-kysten i Portugal. Til tross for den enorme oppmerksomheten saken har fått, er forsvinningssaken fortsatt uløst. Britiske politimyndigheter gjenopptok etterforskningen i 2011, og har brukt elleve millioner pund på saken.

Til tross for at det er svært mange barn som blir meldt savnet i EU hvert eneste år, er det svært få som blir utsatt for kriminelle bortføringer, slik Madeleine McCann ble da hun var snaut fire år gammel.

EU-kommisjonen har tidligere laget estimater på antall savnede barn i Europa.

- I EU-kommisjonens rapport fra 2013 framkommer det at rømlinger (barn som rømmer hjemmefra eller fra statlige institusjoner red.anm.) utgjør den største kategorien i de fleste medlemsstatene hvor det finnes tilgjengelig data, får Nettavisen opplyst fra pressetalskvinne Melanie Voin i EU-kommisjonen.

- 250.000 barn meldes savnet
Kommisjonen opplyser at 250.000 barn, eller ett barn hvert annet minutt, blir meldt savnet i EU hvert eneste år, og henviser til tall de har hentet fra organisasjonen Missing Children Europa.

Missing Children Europa, som får økonomisk støtte fra EU-kommisjonen, sier imidlertid at 250.000 er et forsiktig estimat.

- Det faktiske og oppdaterte tallet på savnede barn i Europa, er vanskelig å finne på grunn av uforenlige metoder for innsamling av data. EU-kommisjonen anslår at det er 250.000 barn som er meldt savnet i Europa hvert år, men vi tror dette er forsiktige estimater, sier kommunikasjonsrådgiver i Missing Children Europa, Gail Rego, til Nettavisen.

Om lag halvparten av dem som blir meldt savnet, kommer til rette igjen innen ett år, viser tidligere estimater gjort av Missing Children Europa.

Seks kriminelle kidnappinger
Missing Children Europa kommer med en ny årsrapport i slutten av mai med oppdaterte tall på savnede barn i EU i 2016. Noen av fjorårets tall er midlertidig klare.

- I 2016 utgjorde rømlinger 57 prosent av barna som var meldt savnet, 23 prosent knyttes til bortføringer hvor én av foreldrene står bak, syv prosent var enslige mindreårige asylsøkere og totalt seks saker er kriminelle bortføringer. 13 prosent av sakene skyldes at barnet har gått seg vill, blitt skadet eller andre ting, sier Rego.

Missing Children Europa definerer kriminelle kidnappinger som bortføringssaker der motivet til kidnapperen er å misbruke barnet selv eller at barnet blir solgt og havner som offer for slavehandel, sexhandel eller organhandel.

Kripos: - De fleste kommer til rette
Kripos sier de ikke har tilgang på reelle tall for personer under 18 år som er savnet i Norge, og begrunner dette med at politidistriktene ikke har oppdatert status på savnetmeldingene. Kripos kan imidlertid fortelle hvor mange barn som er meldt savnet i Norge hittil i år.

- For 2017 er det registrert 198 savnetmeldinger på personer under 18 år. Her må vi også presisere at tallene ikke er oppdatert, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due, til Nettavisen.

- Normalen er at personene som meldes savnet, kommer raskt til rette. Det kan være snakk om barn som har forsvunnet frivillig, det kan være enslige mindreårige asylsøkere eller personer som meldes savnet i fjellet. De fleste kommer til rette, sier Due.

Felles nødnummer
Både Missing Children Europa og EU-kommisjonen har jobbet for at EU-landene skal ha et felles nødnummer for varsling av savnede barn. Nødnummeret er 116 000. EU-landene har også opprettet felles varslingsmekanismer som skal styrke politisamarbeidet på tvers av landegrenser i bortføringssaker.

- Med disse hjelpemidlene vil det bli enklere å løse saker som skjer på tvers av landegrensene. Nødnummeret 116 000 er operativt i alle de 28 EU-medlemslandene, og varslingsmekanismer for savnede barn er på plass i 17 EU-land, opplyser EU-kommisjonen til Nettavisen.

Les også

Sjokkpåstand: - Madeleine McCann ble aldri bortført

Les også

Politisjef slår ned på Madeleine-rykter

Kommentarer til denne saken