31. januar utløp fristen for å nominere kandidater til Nobels fredspris for 2019. Nobelkomiteens medlemmer kan selv nominere kandidater fram til det første komitémøtet som holdes etter fristens utløp, som var fredag 8. februar.

Nobelkomiteen har mottatt 304 nominasjoner til Nobels fredspris for 2019 – 209 personer og 85 organisasjoner.

I fjor mottok Nobelkomiteen 329 nominasjoner (fordelt på 217 personer og 112 organisasjoner) til fredsprisen.

Nobelkomiteens nominasjonsliste hemmeligholdes i 50 år, men personer som selv nominerer en kandidat, kan avsløre hvem de har nominert til den gjeve prisen.

Nominerer Verdens naturfond (WWF)

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV) bekrefter overfor Nettavisen at han har nominert Verdens naturfond (WWF) til Nobels fredspris i 2019.

- Det høres kanskje litt rart ut at man skal nominere verdens største miljøorganisasjon til Nobels fredspris. Men jeg mener at klimaendringene er én av våre største sikkerhetsutfordringer fordi klimaendringer skaper masse konflikter i mange land. Klimaendringer fører til ekstrem migrasjon som man ikke har sett på lang tid. Man regner med at klimaendringer fører til mer migrasjon enn krig, sier Eide til Nettavisen.

- Vi er nødt til å se på bekjempelsen av klimaendringene som ett av de største fredsskapende tiltakene. Det at WWF er en verdensomspennende organisasjon, betyr at de har størst kapasitet innen frivillig sektor til å forebygge krig og konflikt, sier han.

Nobels fredspris tildeles for innsats som er gjort det siste året. Eide mener WWF har bidratt med blant annet å samle aktører fra både myndighetene og næringslivet til å skape oppslutning rundt bekjempelse av klimaendringene.

- I tillegg leverer de konkret faglig kompetanse til hvordan man kan skape bærekraftig utvikling. Jeg er veldig trygg på at dette er en relevant pris. Klimaendringene truer verdensfreden, sier han.

Trump nominert

Andre bekreftede nominerte kandidater er USAs president Donald Trump. Trump er nominert av 18 republikanere i Representantenes hus.

I tillegg har stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) nominert Trump til fredsprisen.

Nominasjonene av Trump ble fremmet i fjor sommer, etter at fristen for 2018 utløpt. Amundsen bekrefter overfor Nettavisen at nominasjonen gjelder for 2019.

- Vi har nominert Trump til Nobels fredspris. Situasjonen på Korea-halvøya har endret seg fra en situasjon de fleste anså som svært farlig. Konflikten mellom Nord-Korea og Vesten, og særlig USA, begynte å bli veldig synlig. Det har Trump klart å bryte opp gjennom møter og initiativer. Det mener jeg vi skal anerkjenne, sier Amundsen til Nettavisen.

- Det har skjedd en betydelig endring i det som var en farlig utvikling. Så får vi se fram til utdelingen hvor vi havner. Jeg mener Trump er en god kandidat, sier han.

Tybring-Gjedde har tidligere uttalt at Trump-nominasjonen er i tråd med Nobels testamente.

- Vi gjør dette fordi Trump har tatt et modig skritt for å prøve å skape fred mellom Nord-Korea og Sør-Korea og få til en nedrustning på Koreahalvøya. Dette er ordrett i tråd med Alfred Nobels testamente, uttalte Tybring-Gjedde til Nettavisen i fjor sommer.

Andre kandidater

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) og partileder Audun Lysbakken (SV) har sammen med flere SV-representanter nominert FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, til Nobels fredspris, skriver Dagbladet.

Karin Andersen har også gått sammen med to andre markante stortingspolitikere - Heidi Nordby Lunde (H) og Kari Elisabeth Kaski - og nominert tre saudiarabiske aktivister, ifølge NTB.

Loujain al-Hathloul, Abdullah al-Hamid og Nassima al-Sada har henholdsvis kjempet om kvinners rett til å kjøre bil, dokumentert overgrep begått av myndighetene og arbeidet mot diskriminering av kvinner i den sjiamuslimske minoriteten i landet.

USAs tidligere FN-ambassadør, Bill Richardson (demokrat), er nominert av flere demokratiske kongressmedlemmer, skriver The Washington Post. Richardson, som er tidligere guvernør i New Mexico, er blant annet nominert for sitt fredsskapende arbeid overfor Nord-Korea.

Amerikanske kongressmedlemmer har også nominert Ilham Tohti, som tilhører den muslimske uigur-minoriteten. Ilham Tohti er en akademiker som soner en livstidsdom i Kina. Nominasjonen er et forsøk på å presse Kina til å stanse undertrykkingen av minoritetsgruppen, skriver South China Morning Post.

Kriterier for å nominere

Ifølge Nobelstiftelsens statutter, regnes en nominasjon for gyldig dersom den er fremmet av en person som er medlem av en nasjonalforsamling eller en regjering, tidligere prisvinnere, nåværende og tidligere medlemmer av Nobelkomiteen og universitetsprofessorer innen en rekke felt.

Fredsprisen kunngjøres siste fredagen i oktober, og utdeles i Oslo rådhus 10.desember, som er dødsdagen til Alfred Nobel.