Gå til sidens hovedinnhold

- Så mange klager at vi ikke har oversikt

Poltiet prioriterer ikke alltid å rykke ut når festbråket fra naboen varer til langt på natt. De oppfordrer folk til selv å ta kontakt med bråkebøttene.

Sommer betyr fri for mange, og da blir det gjerne sosialt samvær inn i de sene timer.

Men det som er hygge for noen kan være til sjenanse for andre, og politiet er instansen som mottar klagene.

- Vi har ingen fullstendig logg på antall samtaler som kommer inn, det er så mange at vi ikke har en full oversikt, forklarer Åge Haakonsen, operasjonsleder i Vestfold politidistrikt til Østlandsposten.

Haakonsen anslår at de kan motta opptil 30-40 klager fra rundt om i fylket på en natt, og kun en brøkdel av disse blir loggført.

Politiet har ikke alltid anledning til å rykke ut ved festklager, men derimot ser de at en telefon ofte kan være til hjelp i tilfeller ved bråk fra privatfester.

Stille klokken 11
- Vi har god erfaring med å ringe til steder hvor vi vet adressen på forhånd, forklarer Haakonsen.

Har de en ledig bil, rykker denne ut, men støyproblemer kommer et stykke ned på listen ved mer alvorlige hendelser.

Det er hovedsakelig private sammenkomster politiet mottar klager fra.

- Men vi får klager på støy fra utesteder også, selv om utestedene etter klokken 23 skal stenge alle vinduer for å dempe støyen, forklarer operasjonslederen. Også for private festarrangementer er det viktig å være obs på klokken 23. Etter dette klokkeslettet skal det være stille, så man ikke er til sjenanse for naboens nattesøvn.

Helseplager
- Støy er et økende problem, og det er klart at det er et stort problem for dem som ringer inn klagene, forklarer Haakonsen, som påpeker at støy i ytterste konsekvens er et helseproblem.

Den viktigste helseplagen som følge av nattlig støy er søvnforstyrrelser, ifølge Folkehelseinstituttets nettsider. Helseplager som kan oppstå grunnet støy og søvnproblemer er forhøyet blodtrykk, pusteendringer og ujevn hjerterytme.

Søvnkvaliteten blir dårligere, man blir trettere og yter dårligere dagen etter man er utsatt for uønsket støy.

En fullstendig tilvenning til støy om natten forekommer ikke, opplyser Folkehelseinstituttet på sine sider.

Inviter naboen!
Politiet har enkle tips man kan følge, både for å unngå støyproblemer og klager.

- Det er lov å prate med naboen sin, og bor man i et område med få mennesker kan man sende ut nabovarsel, så naboene er klare over at det kan bli litt bråk, sier Haakonsen. Hvis det først er bråk, så kan man fortsatt kontakte naboen for å varsle om dette direkte.

- Men vi vil ikke at folk skal utsette seg for fare når de skal klage på festbråk, det har vært episoder med dette, forklarer operasjonslederen. Hvis man ikke lykkes med å få dempet støyet på egen hånd, kan man ringe inn en klage til politiet. Da lønner det seg å ha adressen støyet kommer fra, slik at politiet kan ta kontakt per telefon.

Men det enkleste tipset?

- Inviter naboen din, foreslår Åge Haakonsen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken