RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Så mye bør du opp i lønn

Sist oppdatert:
Lønnsoppgjøret er ferdig. Sjekk om du får like mye som alle andre.

Lønnsoppgjøret i Norge er ferdig. Fredag ble forhandlingene i statlig sektor avsluttet etter at privat sektor ble enige i slutten av mars.

Dermed er det klart hvor mye du skal opp i lønn i år, eller rettere sagt, hvor mye du bør forvente å gå opp i lønn i år.

De statsansatte går opp 3,9 prosent i snitt. Jobber du i privat næringsliv går du i snitt opp 3,65 prosent i lønn i år.

Sjekk tabellen nederst i saken for å finne ut hvor mye akkurat du skal opp i lønn.

Statsansatte går opp 16.425 kroner
Tar vi utgangspunkt i en norsk gjenomsnittslønn på cirka 450.000 kroner (Heltidsstilling - kilde SSB) ser vi at en statsansatt kan forvente å sjefen punger ut med totalt 467.550 kroner i 2011 – en lønnsoppgang på 17.550 kroner.

Jobber du i det privat bør sjefen din øke lønnen med 16.425 kroner til 466.425 kroner. Differansen mellom statsansatte og private er med andre ord minimal – de statsansatte øker lønnen med 1125 kroner mer enn ansatte i privat næringsliv.

Er du fornøyd med årets oppgjør? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Fornøyde offentlige ansatte
Bekymringen for årets oppgjør, som i alle oppgjør, er at offentlige ansatte og ansatte i det private ikke bør få høyere lønnsøkning enn ansatte i frontfagene i eksportindustrien. Skjer det, øker presset på lønningene i konkurranseutsatt industri, noe som forverrer norsk konkurransekraft og truer eksportarbeidslassene.

Det har allikevel skjedd i år i og med at de statsansatte øker lønna med 3,9 prosent og de private med ”bare” 3,65 prosent.

Rammen er allikevel på et såpass lavt nivå at alle partene sier seg relativt fornøyd med årets oppgjør.

- Vi er fornøyd med å ha fått uttelling på alle våre hovedkrav, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.

De lavest lønnte i staten får et tillegg på 7000 kroner, mens det blir litt ekstra til de lønnstrinnene der de store kvinnegruppene befinner seg. De høytlønnede får et tillegg på 1,72 prosent. Det er også avsatt en liten pott til lokale forhandlinger – med de samme føringene som ble avtalt i fjor, hvor likelønn var sentralt.

- Totalt sett er dette et godt resultat for våre medlemmer. Hovedkravene våre var nettopp at alle skulle sikres reallønnsøkning, samtidig som vi skulle videreføre den likelønnssatsingen som preget fjorårets oppgjør, sier hun

Litt bekymret
NHO, den største arbeidsgiveren i privat sektor, er litt mer mellomfornøyd.

- Jeg er betenkt når det gjelder i hvor stor grad resultatet er tilpasset bedriftenes konkurranseevne, sier administrerende direktør i NHO John G. Bernander.

stat
stat

privat
privat

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere