RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye bruker Brende på privatfly

Utenriksminister Børge Brende (H) avbildet på flyplassen i Nay Pyi Taw i Myanmar i mars måned. Denne gangen ser det ut til at utenriksministeren valgte et billigere alternativ.
Utenriksminister Børge Brende (H) avbildet på flyplassen i Nay Pyi Taw i Myanmar i mars måned. Denne gangen ser det ut til at utenriksministeren valgte et billigere alternativ. Foto: Svein Michelsen (Utenriksdepartementet)
Sist oppdatert:
Børge Brende (H) har brukt én million mer på privatfly enn det Espen Barth Eide (Ap) gjorde i samme periode.

Utenriksminister Børge Brende (H) har brukt 5,7 millioner kroner til leie av privatfly siden han tiltrådde som utenriksminister i midten av oktober i fjor. Det fremgår av tall Nettavisen har innhentet fra Utenriksdepartementet (UD).

I løpet av ni måneder i 2014 har Brende flydd privatfly for 4,47 millioner kroner, mens forgjengeren Espen Barth Eide (Ap) fløy privatfly for 3,5 millioner på snaut ti måneder i 2013.

Nettavisen har tidligere avdekket hvor mye alle stortingskomiteene skal reise for dette stortingsåret.

27 millioner på seks år
Norske utenriksministere har til sammen brukt 27 millioner kroner til leie av privatfly de siste seks årene.

Kommunikasjonsrådgiver i UD, Eskil Grendahl Sivertsen, sier det årlige forbruket er nokså jevnt med et gjennomsnitt siden 2009 på 4.526.030 kroner per år.

- Hvorfor har Brende brukt én million mer på privatfly fra nyttår til september i år enn det Barth Eide gjorde fra nyttår til oktober i 2013?

- 2013 var et valgår, som medførte noe mindre reisevirksomhet for utenriksministeren enn normalt i perioden januar-september. Med Brendes bruk høsten 2013, er totalt forbruk for 2013 likevel omtrent på gjennomsnitt av årene før, sier Sivertsen til Nettavisen.

Fakta: Utgifter til privatfly

Klikk for å åpne faktaboksen
 

2009: 4.078.156
2010: 4.947.557
2011: 4.868.171
2012: 4.032.920
2013: 4.758.996 (Espen Barth Eide: 3.515.072, Børge Brende: 1.243.924)
2014: 4.470.381 (per 23.09.14. Det er ikke planlagt med ytterligere bruk av leiefly i 2014.)
Kilde: UD

Fyller to roller
Sivertsen understreker at Brende fyller rollen som både utenriksminister og utviklingsminister, mens den forrige regjeringen hadde to ministre (Barth Eide og Heikki Holmås) til å fylle disse postene.

- Det er derfor ikke unaturlig at han reiser mer enn sin forgjenger. Likevel ligger årlig bruk av leiefly for utenriksministeren på nivå med foregående år, sier han.

Sivertsen sier UDs totale utgifter til leiefly har siden regjeringsskiftet gått ned, ettersom UD ikke lenger har en egen utviklingsminister.

Skal helst bruke rutefly
Utenriksministeren er uten tvil den statsråden i regjeringen som har flest utenlandsreiser. Hovedregelen for statsråder er at de skal benytte rutefly på tjenestereise, og alle reiser med privatfly må i forkant godkjennes av Statsministerens kontor.

- Hva er grunnen til at norske utenriksministere har måttet bruke drøyt 27 millioner kroner på leie av privatfly de siste seks årene?

Fakta: Håndbok for politisk ledelse

Klikk for å åpne faktaboksen
 

6.4 Bruk av leiefly
Leiefly for statsråder. Bruk av leiefly skal for statsrådene kun brukes i særlige tilfeller, der det er mest hensiktsmessig, vurdert opp mot tid og kostnader, eller der det foreligger spesielle sikkerhetsmessige vurderinger. Det skal innhentes forhåndsgodkjenning for bruk av leiefly. Godkjenningen skal innhentes fra regjeringsråden ved Statsministerens kontor. Godkjenningen skal innhentes skriftlig, men ved knappe tidsfrister kan telefonisk godkjenning gis. Ved innhenting av tillatelse skal det opplyses om begrunnelsen for valg av leiefly, reisens formål, hvem som skal reise og reisestrekning. I tillegg skal det oppgis forventet kostnad ved bruk av leieflyet.

- Hovedregelen er alltid å bruke rutefly. Norske utenriksministre reiser svært nøkternt sammenlignet med sine kolleger i andre land, sier Sivertsen.

- Leiefly skal kun brukes i særlige tilfeller. Merk at utenriksministeren heller ikke reiser alene i leiefly, og at utgiftene som er oppgitt over (se faktaboks), derfor også inkluderer flyreise for medarbeidere i utenriksministerens følge, eventuelle sikkerhetsvakter og ledsagende presse, som ofte er med, sier han.

83 millioner på åtte år
Nettavisen har tidligere skrevet at den forrige regjeringen brukte 83 millioner kroner på leie av privatfly og helikopter fra 2005 til april 2013. Utenriksministeren og utviklingsministeren fløy privat lufttransport for 42 millioner kroner i samme periode, mens daværende statsminister Jens Stoltenberg brukte 35 millioner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere