Så mye eier Kina i Norge

Kinas mektige president Xi Jinping sammen med kona Peng Liyuan avbildet etter å ha deltatt på et G20-toppmøte i Australia i fjor.

Kinas mektige president Xi Jinping sammen med kona Peng Liyuan avbildet etter å ha deltatt på et G20-toppmøte i Australia i fjor. Foto: Dan Himbrechts (Afp)

Norge er det landet i Norden hvor kineserne eier mest. Se tallene.

21.10.15 18:15

Kinesiske investeringer i Norge har skutt i været siden 2008. Og fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010 har ikke akkurat lagt noen demper for kinesernes investeringslyst i Norge.

Siden 2008 har kinesiske selskaper investert svimlende 5,45 milliarder dollar i norske selskaper, noe som utgjør 45 milliarder kroner i dagens kurs. Det framgår i en omfattende oversikt over kinesiske investeringer i verden i tidsperioden 2005 til 2016, China Global Investment Tracker, som er utarbeidet av American Enterprise Institute.

Les også: Kina struper importen og høster gigant-overskudd

- Tradisjon for politiske motiv
- Det er klart dette er mye penger. Årsaken til at investeringene har skutt fram, har å gjøre med kinesiske investeringsstrategier. De har hatt klare strategier på å investere i land der det er billig å produsere og hvor det er mulig med politisk innflytelse, sier professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH), Ola Grytten, til Nettavisen.

- Det at de nå investerer i høykostnadsland, er fordi det er høy kompetanse innenfor spesielle virksomheter. Det er en del kinesiske investeringer innenfor teknologi, og der har Norge kompetanse. Dette er en veldig bevisst strategi, ikke bare i Norge, men også i andre land. Vi føyer oss nok inn i et internasjonalt mønster, sier Grytten.

Norsk tillitsvalgt ved Elkem Fiskaa har tidligere sagt seg veldig fornøyd med å ha kineserne som eiere.

- Er det bra eller dårlig at Kina investerer så mye i norske selskap, Grytten?

- Det er bra at vi har utenlandsk kapital som kommer inn i norsk næringsliv. Det synes jeg er positivt. Men hvis det skulle bli veldig store kinesiske investeringer, så har de en tradisjon med veldig sterkt politisk motiv. Det må man være klar over.

Les også: - La oss håpe at Kina tolker det sånn

Professor Ola Grytten.

Eier mest i Norge i hele Norden
Kinesiske investeringer i Norge i tidsperioden 2005 til 2016 utgjør over fem milliarder dollar. Det betyr at Norge er det landet i Norden hvor kineserne eier mest.

Kinesiske investeringer i Sverige utgjør 2,7 milliarder dollar i samme tidsperiode, mens i Danmark har kineserne investert bare 700 millioner dollar. I Finland og Island er det ikke gjort noen investeringer fra kinesisk hold.

- Norge har spesiell kompetanse på offshore. Det tror jeg er viktig, men hva som ligger bak de kinesiske investeringene, er ikke lett å vite, sier Grytten og understreker at kineserne verner godt om motivene bak sine investeringsstrategier.

Fredsprisen
Det var stor ståhei og mye bekymring for utsiktene til videre handel mellom Kina og Norge da dissidenten Liu Xiaobo, som kineserne anser som en kriminell, ble tildelt fredsprisen i desember 2010. Men en knapp måned etter investerte kineserne hele to milliarder dollar (16 milliarder kroner) i Orkla.

Thorbjørn Jagland ved siden av den tomme stolen med diplom og medaljen som skulle vært delt ut til fredsprisvinner Liu Xiaobo i 2010. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Det virker ikke som at det (fredsprisen red.anm.) har ført til mangel på investeringslyst i Norge. Nå vet vi ikke hvordan det ville vært uten denne fredsprisen. Det var først og fremst Norges tilgang på det kinesiske markedet man var bekymret for. Men det er et moment at man ikke skal overdrive denne effekten, sier Grytten.

Kinas investeringer i Norge
I juli 2008 investerte kinesiske CNOOC 2,49 milliarder dollar i selskapet Awilco Offshore. I november 2009 investerte Huawei 180 millioner i Telenor.

Deretter investerte ChemChina hele to milliarder dollar i Orkla i januar 2011.

Videre investerte Sichuan Railway Industry 130 millioner dollar i transportsektoren i Norge (navn på selskap ikke oppgitt) i oktober 2013. Og nok en gang pøste ChemChina inn kapital i et norsk selskap i november 2014, da de investerte 640 millioner kroner i Rec Solar.

Norge har imidlertid langt igjen for å bli like lukrativt som USA er for kinesiske investorer. Siden 2005 har kineserne investert 93,3 milliarder dollar i USA. Australia kommer på en andre plass med 76,5 milliarder dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.