*Nettavisen* Nyheter.

Så mye er oljefondet verdt

Svakere avkastning for oljefondet i 2007.

06.03.08 09:48

Avkastningen på Statens pensjonsfond – Utland, eller oljefondet, ble på 4,3 prosent målt i internasjonal valuta i 2007.

NA24 - din næringslivsavis

Avkastningen var dermed under gjennomsnittet de siste ti årene, og for første gang bidro forvaltningen negativt.
Ved utgangen av 2007 var fondets markedsverdi 2.019 milliarder kroner.

Det tilsvarer 425.532 kroner på hver av de 4,7 millionene som bor her i landet.

Oljefondets leder Yngve Slyngstad svarte NA24s lesere etter presentasjonen. Les spørsmål og svar her.

- Under gjennomsnittet
- Det er en del under gjennomsnittet de siste ti årene, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem, om den nominelle avkastningen.

- Avkastningen på pensjonsfondet var 0,22 prosentpoeng under referanseporteføljen fastsatt av Finansdepartementet. Det var positive resultater i aksjeforvaltningen, mens det var mindreavkastning i renteforvaltningen. Siden 1998 har den gjennomsnittlige årlige meravkastningen har vært 0,40 prosent poeng. Dette tilsvarer 23,5 milliarder kroner samlet over disse årene, melder Norges Bank.

Mannen som leder oljefondet møter NA24s lesere tirsdag klokken 13. Send inn dine spørsmål her.

Fjerde kvartal i minus
Uroen i kredittmarkedene, som ble utløst av nedgangen i boligmarkedet i USA, preget resultatene i 2007 - særlig i annet halvår. tredje kvartal leverte fondet en positiv avkastning på 1,15 prosent. Dette var langt svakere enn i samme kvartal i 2006, da de leverte en avkastning på 3,94 prosent.

I fjerde kvartal det i minus. Da var avkastningen på aksjeporteføljen minus 2,8 prosent, og på renteporteføljen var avkastningen 1,3 prosent. Totalavkastning var dermed minus 0,6 prosent.

- Fjerde kvartal er det svakeste kvartalet, sier Yngve Slyngstad som leder forvaltningen av Statens Pensjonsfond - Utland.

Subprime-tap
10 prosent av tapene kommer fra investeringer i subprime.

- Nei, de ligner ikke investeringene som Terra-kommunene har gjort, svarer Slyngstad på spørsmål fra NA24.

For Norges Banks valutareserver, som investeres med en langsiktig tidshorisont og inneholder både aksjer og obligasjoner, var avkastningen 3,4 prosent i 2007. Avkastningen av Statens petroleumsforsikringsfond var 5,2 prosent. Dette fondet er kun plassert i rentebærende papirer.

I porteføljene som Norges Bank Investment Management forvalter (NBIM), var samlet kapital 2.261 milliarder kroner ved utgangen av 2007. Av dette sto de langsiktige valutareservene for 214 milliarder og Petroleumsforsikringsfondet for 15 milliarder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.