Gå til sidens hovedinnhold

Så mye har de samlet inn

Norske hjelpeorganisasjoner har så langt samlet inn mer enn 30 millioner kroner til jordskjelvofrene i Haiti.

Alle de store hjelpeorganisasjonene i Norge melder at engasjementet for å hjelpe jordskjelvofrene på Haiti er stort. Pengene strømmer inn. «Overveldende» er ordet som går igjen når Nettavisen tar en ringerunde til de ulike organisasjonenes ledere mandag.

- Det har vært en overveldende respons, og det er viktig å understreke at behovet for hjelp er stort nå og kommer til å være stort lenge, sier Gøril Husby Moore i CARE Norge til Nettavisen.

- Hjelpen kommer fram
Hun sier hjelpen kommer fram, til tross for kapasitetsproblemer på flyplassen i Port-au-Prince og den svært krevende sikkerhetssituasjonen i landet.

- I dag skal CARE dele ut 5000 hjelpepakker til gravide kvinner. I går ble det kjørt ut 5000 pakker med vannrensetabletter, sier Husby Moore.

- Det verste de har opplevd
Tilbakemeldingene fra CARE-ansatte på bakken er at situasjonen er ekstremt utfordrende.

- Vi har blant annet ansatte som har mistet familiemedlemmer i jordskjelvet. Og garvede hjelpearbeidere med erfaring blant annet tsunamien, forteller at dette er det verste de har opplevd, sier hun.

- Enormt behov
Representantene for hjelpeorganisasjonene vi har snakket med understreker alle at hjelpebehovet på bakken er enormt. Ødeleggelsene og lidelsene er omfattende i et land som fra før hadde store utfordringer.

- Givergleden er stor, og det er bra. Behovet er enormt, sier kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors til Nettavisen mandag.

Mandag formiddag viser oversikten fra Norges Røde Kors at de så langt har samlet inn 12 millioner kroner til Haiti. Ikke alt av gaver som har kommet inn så langt er registrert ennå.

Bygger opp feltsykehus
Røde Kors satser på å bygge opp og drive et feltsykehus i Port-au-Prince.

Apeland forteller at feltsykehuset som er sendt i deler til Haiti nå begynner å komme på plass. Sykehuset skal drives med norsk personell og blir plassert ved sykehuset i Port-au-Prince.

- Vi begynte ryddingen i går, og i løpet av dagen regner vi med å ha alt utstyret på plass. Sykehuset vil kunne begynne å behandle pasienter om kort tid, sier Apeland.

Logistikk-problemer
- Påvirker det givergleden når folk hører om problemene med å få nødhjelpen fram til jordskjelvofrene i Haiti?

- Jeg håper ikke det. Det har vært problemer med logistikken, og det er noe vi med jevne mellomrom opplever i slike situasjoner. De første dagene vil det alltid ta noe tid, sier Apeland.

Kapasiteten på flyplassen i hovedstaden er en flaskehals. Der lastes nå 18 av 90 fly, får Nettavisen opplyst fra CARE Norge mandag. Hjelpearbeidere som skal frakte ut mat og nødhjelp forteller at de må bruke anonyme biler og pakke lasten lavt for å unngå plyndring.

Innsamlingsresultat så langt
Redd Barna melder mandag at de har samlet inn rundt sju millioner kroner, Kirkens Nødhelp melder om fire millioner kroner, men at de ennå ikke har oversikt over alt som ble samlet inn fra menigheter søndag. Leger Uten Grenser har fått inn 1,4 millioner kroner til ofrene etter jordskjelvkatastrofen. CARE melder at de så langt har samlet inn 1,2 millioner kroner. UNICEF har så langt oversikt over 3,5 millioner kroner, men forteller at det er kontooverføringer som ennå ikke er registrert. SOS Barnebyer oppgir at de gjennom nye faddere og enkeltdonasjoner har fått tilsagn på over ni millioner kroner. SOS Barnebyer har fått inn en rekke nye fadderskap for Haiti og har regnet inn fem års fadderskap i snitt i dette tallet. Fra mandag oppretter for øvrig CARE, UNICEF og PLAN en fellesaksjon i Norge for Haiti. Fellesaksjonen har kontonummer 5005.07.00000. Du kan også ringe givertelefonen 82044011 og gi 200 kroner.

Redd Barna

7 mill.

Røde Kors

12 mill.

Kirkens Nødhjelp

4 mill.

Leger Uten Grenser

1,4 mill.

CARE

1,2 mill.

SOS Barnebyer

9 mill.

UNICEF

3,5 mill.

TOTALT

38,1 mill.

Her kan du gi ditt bidrag til jordskjelvofrene på Haiti

CARE
Kirkens Nødhjelp
Leger Uten Grenser
Prosjekt Haiti
Redd Barna
Røde Kors
SOS Barnebyer
UNICEF

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken