RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye kontanter får flyktningene

INTEGRERES: Nyankomne Layla Ahmed Mahamed og Shadia Mushin lærte forrige vinter å lage torskesuppe.
INTEGRERES: Nyankomne Layla Ahmed Mahamed og Shadia Mushin lærte forrige vinter å lage torskesuppe. Foto: Stian Hansen (Finnmarken)
Sist oppdatert:
Boliger og «etableringspakker» venter kommunenes nyeste innbyggere når de kommer.

To familier fra Syria vil i løpet av året bosette seg i Nesseby i Øst-Finnmark. Inntil egne flyktningboliger er klare like ved rådhuset, skal de bo i Karlebotn.

Kommunen fikk sine første åtte flyktninger i desember 2013, og planlegger å imot til sammen minst 30 over en treårsperiode.

Lykkes godt

Hanne Iversen (Ap) har et veldig positivt inntrykk av integreringen så langt.

– Flyktningtjenesten har jobbet godt med å integrere dem. Den stiller med skyss, og tilrettelegger for at de deltar på arrangementer, sier Iversen, som sitter i formannskapet, til Finnmarken.

Hun har selv barn, og sier eldstejenta leker med de nyankomne.

– Vårt lokalmiljø er bedre tilpasset barnefamilier enn enslige, forteller Iversen.

Den ene familien består av mor og far med barn på 14 (gutt), 12 (gutt), 10 (gutt), 9 (jente), 7 (gutt) og 5 (jente) år. Den andre familien består av mor og far med barn på 9 (jente), 7 (jente) og 5 (gutt) år.

JA TIL FLERE FOLK: Nesseby er ifølge lokalpolitiker Hanne Iversen tjent med å ta imot flyktninger. Hun er fornøyd med integreringen så langt. Flyktninger øker både folketallet og de statlige overføringene til Nesseby.

Tar regningen

Bosettingsutgifter til inventar, hvitevarer og lignende sponses av kommunen. Politikerne i formannskapet vedtok tirsdag hvor store etableringssatser som skal betales.

Enslige får 25.000 kroner hver. Ektepar/samboere 30.000 på deling. For hvert barn i familien gis tillegg på 2500 kroner.

Hver person får 2.500 kroner til klær. Overføringsflyktninger får 3.500. Satsene ble foreslått av administrasjon, og alle politikerne stemte for.

Ventestønad gis til nyankomne flyktninger i opptil tre måneder etter Navs satser for livsopphold, og kan vurderes individuelt.

For enslige er denne på 5.600 kroner i måneden. Ektepar/samboere får 9.300 i måneden til sammen. Pengene skal dekke livsopphold og fritidsutstyr.

Kommunen betaler husleie og strøm når flyktningene mottar ventestønad.

Les flere saker hos Finnmarken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere