*Nettavisen* Nyheter.

Så mye koster én dødsstraff

Bildet er tatt på et fengsel i Ohio. I bakgrunnen vises sengen til den dødsdømte, mens i forgrunnen vises rommet hvor pårørende kan følge med på selve henrettelsen. Foto: Caroline Groussain (AFP)

Dødsstraff er dobbelt så dyrt som mildere straffer.

06.12.14 09:01

Den amerikanske delstaten Nevada har gjennomført en 18 måneder lang granskning for å undersøke kostnadene rundt bruken av dødsstraff.

Granskningsrapporten slår fast at dødsstraff i Nevada kan koste dobbelt så mye som en mildere straff.

Én dødsstraff i Nevada koster allmennheten i gjennomsnitt mellom én million og 1,3 millioner dollar. Det tilsvarer et beløp mellom syv millioner og 9,1 millioner kroner, melder nyhetsbyrået AP.

Andre drapssaker uten dødsstraff, men med typiske straffer som livsvarig fengsel uten prøveløslatelse, har i gjennomsnitt kostet 775.000 dollar, hvilket tilsvarer 5,4 millioner kroner.

- Det er ganske klart at dødsstraff ikke sparer inn penger, sier jusprofessor Addie Rolnick ved Universitetet i Nevada, ifølge Las Vegas Review-Journal.

- Drepe dem tidligere?
Granskningen tok for seg utgifter tilknyttet rettssaker, anker og fengselssoning i 28 saker i Nevada.

- En respons på granskningen kan være bare å drepe dem tidligere, men det er ikke sånn rettssystemet vårt fungerer, sier jusprofessoren.

- Hvis du drar denne logikken ut i det ekstreme, kan en bare henrettet noen uten en rettssak, sier han.

Granskningen viser at forsvarsadvokater bruker i gjennomsnitt 2298 timer på å forsvare en dødsdømt. Mens forsvarsadvokater i en drapssak med livsvarig straff bruker til sammenlikning 1087 timer.

- Et ødelagt system
Granskningsrapporten har også til hensikt å veilede lovgivere som skal vurdere lovgivningen rundt dødsstraff.

- Vi håper virkelig at alle lovgivere og alle i Nevada får med seg resultatene, fordi det viser hvor mye vi betaler for å opprettholde et ødelagt system, sier president i Koalisjonen i Nevada mot dødsstraff, Nancy Hart, i en uttalelse.

- Vi mener det er en fåfengt straff som bør erstattes med livsvarig fengsel uten prøveløslatelse, sier Hart.

De siste syv årene har delstater som New York, New Jersey, Maryland, Illinois, New Mexico og Connecticut avskaffet dødsstraffen.

32 delstater har fortsatt dødsstraff på papiret, men ikke alle praktiserer det i like stor grad.

Henrettet tolv på 37 år
Det har gått 37 år siden dødsstraffen ble gjeninnsatt i Nevada. Siden den gang har delstaten henrettet tolv dødsdømte. Ytterligere 82 dødsdømte sitter og venter på henrettelse i Nevada.

Disse dødsdømte vil koste delstatene om lag 15 millioner dollar mer enn om de hadde blitt dømt til livsvarig fengsel, ifølge Death Penalty Information Center.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.