RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (NTB scanpix)

Så mye lenger lever vi

Sist oppdatert:
Økningen har vært dramatisk fra 1900 og frem til i dag, viser ny forskning.

(SIDE2:) En ny forskningsrapport fra Folkehelseinstituttet slår fast at vi aldri har levd så lenge som nå. I det store forskningsprosjektet «Dødelighet og dødsårsaker i Norge gjennom 60 år 1951-2010» har 30 forskere fra flere felt tatt for seg det vi dør av og hvorfor vi nå lever så mye lenger enn før.

Økt med 30 år
Faktisk har levealderen økt med hele 30 år i gjennomsnitt siden 1900, altså på 113 år.

Professor Stein Emil Vollset har med medarbeidere fra Folkehelseinstituttet og andre institusjoner studert perioden etter 1951 da vi fikk vårt første Dødsårsakregister. Deretter har de sett på hvor lenge folk levde mellom 1850 og 1950.

Stopper for mannfolka
Det «pussige» med tallene viser at det i en periode rundt 1950 og oppover var stagnasjon i levealderen hos menn, men ikke kvinner.

Årsaken til at vi fikk det første hoppet i levealder etter 1900 var rett og slett at spedbarnsdødeligheten gikk ned. Dermed vokste flere opp og flere ble også eldre. Samtidig døde ikke folk like lett av tuberkulose og andre tidligere dødelige infeksjoner fordi levestandarden tok seg opp.

På 1950-tallet derimot stopper det opp for mannfolkene. Årsaken er at røyking og mye usunt transfett i maten forårsaket et stort hopp i hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer. Kvinner levde sunnere enn menn. Men på 1980-tallet skjer det samme med kvinnene som får resultater av at de har fått samme røykevaner og matvaner som menn.

Hjerteepidemien
Hjerteinfarkt var nærmest en epidemi som rammet hele den vestlige verden. Men den store økningen ga også ny teknologi og medisiner. Flere stumpet også røyken og det farlige transfettet ble kraftig kuttet ned på i matproduksjonen.

I dag er dødsfall som følge av hjerteinfarkt noe som først og fremst rammer den eldre delen av befolkningen, sier professor Vollset til Folkehelseinstituttet.

Kvinner lever i dag i gjennomsnitt til de er 83,2 år gamle, menn til de er 78,2. Dette er hele 30 år lengre enn vi gjorde i 1900. Professor Stein Emil Vollset sier at han forventer at levealderen vil øke ytterligere, men da i de eldste lagene av befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere