Gå til sidens hovedinnhold

Så mye penger bruker nordmenn på halloween

Før halloween-feiringen er omme, har nordmenn kjøpt snaut én million kilo med gresskar.

Tirsdag 31. oktober markeres den amerikanske høytiden halloween i mange norske hjem. I fjor feiret hver fjerde norske hjem halloween, viser en spørreundersøkelse Virke gjorde i 2016.

- Dette er en tradisjon som har fått fotfeste i Norge. Dette feires særlig blant de unge. Dette er vel barnas dag. Man kan kle seg ut, få godteri og ikke minst skremme hverandre litt. Så dette er en bra kombinasjon for barna, sier direktør for faghandel i Virke, Bror Stende, til Nettavisen.

- Hver fjerde husstand i forbrukerundersøkelsen svarer at de vil feire halloween på en eller annen måte. I barnefamilier med barn mellom seks og ti år, svarer 71 prosent at de vil feire halloween, sier Stende.

Bruker noen hundrelapper
Stende sier at familiene som feirer halloween, bruker gjerne mellom 100 og 200 kroner på feiringen.

- Mange kjøper kostymer, gresskar, lykter og ikke minst godteri som skal deles ut til barna. De fleste sier de skal bruke mellom 100 og 200 kroner. Tolv prosent av familiene som skal feire, sier de skal bruke mer enn 600 kroner, sier Stende.

16 prosent av husstandene som feirer halloween, bruker mellom 200 og 300, ti prosent bruker mellom 300 og 400, mens 13 prosent bruker mellom 400 og 600 kroner.

- Hva slags godteri skal man egentlig gi til barna, Stende?

- Dette er en personlig sak. Vi har valgt å kjøpe innpakket godteri som skal deles ut, for at det skal være mest mulig hygienisk, sier Stende.

Selges 200.000 gresskar
Virke estimerer at det selges mer enn 200.000 gresskar i forbindelse med halloween. Ifølge Opplysningskontoret tilsvarer dette 900 tonn gresskar, eller 900.000 kilogram.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier til Nettavisen at Coops dagligvarekjeder forventer å selge 75.000 gresskar. Det tilsvarer 350 tonn. I fjor solgte kjeden 52.000 gresskar. Kristiansen sier at samtlige gresskar er norskproduserte.

Rema 1000 har så langt solgt 37.000 gresskar.

- Det er tydelig at mange av kundene våre vil feire halloween og vi har i år solgt cirka 37.000 gresskar. Gresskarene er i all hovedsak dyrket frem i Norge, sier pressetalskvinne Ann-Kristin Pettersen i Rema 1000 til Nettavisen.

NorgesGruppen anslår å selge over 300 tonn med gresskar i oktober. Samtlige gresskar er norskprodusert, opplyser kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen.

- Hvor mange av disse gresskarene tror du kastes?

- Vi oppfordrer kunden til å bruke gresskarene også til mat, selv om dette typiske halloween-gresskaret ikke er så vanlig til mat, lar det seg spise. Vi har ikke tall på hvilken grad folk gjør det, men det er stort fokus på matsvinn, så vår sterke anbefaling er at det også brukes til mat, sier Søyland til Nettavisen.

Oppfordrer til gjenbruk
Det finnes ikke tall på svin knyttet til halloween-gresskar. Framtiden i Våre Hender oppfordrer folk til gjenbruk når de skal markere halloween.

- Jeg skjønner godt at nordmenn synes det er gøy med halloween-feiring, og at det kan lyse opp en litt mørk høst. Men vi vil oppfordre folk til ikke å bidra til å øke matsvinnet i Norge, og heller prøve å bruke innmaten i gresskaret til å lage gresskarsuppe og andre gode høstretter, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, til Nettavisen.

- Hva tenker du om nordmenns pengebruk rundt halloween-markeringen?

- Jeg tror de fleste av oss skal få bestemme helt selv hvordan vi skal bruke pengene våre. Men det vi vil oppfordre til, er at man ikke kjøper en masse ting som går rett i søpla etter engangsbruk. Hvis det er snakk om kostymer, kan man kanskje være litt kreativ og bruke noe man allerede har eller byttelåne med naboen, og ikke bidra til en kjøpefest hvor man kjøper masse ting som ender opp i søpla bare etter en dag, sier Riise.

- Bruker flere hundre millioner
I fjor anslo Virke at nordmenn vil bruke 285 millioner kroner på halloween-markeringen i 2016. Ettersom Virke nå ha innført en ny type forbrukerundersøkelse, er det ifølge Stende vanskelig å sammenligne pengebruk med tidligere år.

- Nå har vi gjort spørreundersøkelser med intervaller, så det er vanskelig å tallfeste, men at det er flere hundre millioner i år, det er helt sikkert, sier Stende.

Les mer

Her er halloween-vettreglene

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?