RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye rikere blir de rike

DAMER VÆR VELKOMMEN: Christian Ringnes og Petter Stordalen mente at med damene kom gutta med lommeboken også.
DAMER VÆR VELKOMMEN: Christian Ringnes og Petter Stordalen mente at med damene kom gutta med lommeboken også. Foto: Linn Wiik, Mediehuset Nettavisen
Sist oppdatert:
Norges rikeste har økt inntekten med 200 prosent på 10 år.

Fra 1993 til 2004 økte Norges 5000 rikeste sine inntekter med 213 prosent.

– Dette innebærer at avstanden mellom gjennomsnittsinntektene i befolkningen og blant de 5 000 rikeste økte med over 21 gjennomsnittlige årslønner i denne perioden, skriver Magne Flemmen i siste utgave av Tidsskrift for samfunnsforskning.

Inntektshoppet skyldes særlig økningen i kapitalinntekter i denne gruppen.

Mens disse 5000 i 1993 hentet inn 25 prosent av Norges totale kapitalinntekter, tok de i 2004 inn halvparten. I denne perioden økte altså kapitalinntektene deres med 370 prosent

Tallene kommer fram av FAFO-rapporten "Rikdom på nye veier II", skriver Forskning.

Med registerdata og ligningsopplysninger viser Flemmen at den økonomiske overklassen i Norge har delvis lukket seg. Skal du bli en del av eierkapitalistene og lønnsadelen i Norge må du ha riktig sosial bakgrunn.

- Det er slett ikke umulig for folk fra lavere eller midlere samfunnslag å komme seg oppover, og mange har gjort det. Men det er langt mer sannsynlig at noen fra privilegert bakgrunn vil havne i overklassen, sier han.

Skal man gjøre en klassereise oppover, er det særlig siviløkonomutdannelse som gjelder for begge kjønn. For menn gjør også juss susen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere