I undersøkelse, som Ipsos MMI har utført for Nettavisen, svarer over en tredjedel at de vil bruke mellom 3000 og 6000 kroner på julegaver i år.

20 prosent sier at de skal bruke mellom 6000 og 10.000 kroner, og 8 prosent svarer at de skal bruke mer.

Det er spesielt leketøysbutikker, gullsmeder og bokhandlere som har en særlig høy omsetning i desember.

- Leketøysbutikkene, for eksempel, tredobler omsetningen sin i desember, sier direktør for Virke mote og fritid, Bror W. Stende.

Men for første gang i historien bruker nordmenn like mye penger på å kjøpe tjenester som de gjør på andre varer de gir bort i julegave.

Reiser på safari

- Vi ser en helt klar trend når det gjelder kjøp av tjenester. Da jeg vokste opp var det ikke så vanlig at man tok med seg hele familien på safari, men nå er det ganske mange som gjør det, sier Stende.

Han tror denne trenden kommer av at folk stort sett har alt de trenger.

- Vi har så god økonomi nå at vi har dekket alle fysiske behov med klær og sko, og da velger man å gi bort andre ting som spabehandlinger, reiser, restaurantbesøk og hotellopphold, sier han.


Bruker mer enn vi tror

Det er ikke uvanlig at folk bruker mer penger på julegaver enn det de hadde planlagt å gjøre.

- I en undersøkelse DNB har gjennomført sier nærmere to av fem at de er enig eller delvis enig i at de ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de i utgangspunktet hadde planlagt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Nettavisen.

Hun understreker at kun fem prosent har satt opp et budsjett for julen.

- For å ha mest mulig kontroll over pengebruken anbefaler jeg å lage en gaveliste allerede nå. Hvem skal du kjøpe til og hva skal du handle inn, og hvor skal du handle julegavene. På den måten kan det bli mindre stress med årets julehandel, sier Sandmæl.

I undersøkelsen Ipsos MMI har gjennomført for Nettavisen, kommer det også fram at hele 83 prosent vil betale for årets julegaver med Visa eller en annen form for debetkort. I tillegg vil de fleste også ta i bruk kredittkort og kontanter.

- Kutt ned på gavelisten

I undersøkelsen svarer 38 prosent at de kjøper gaver til mellom fem og ni personer, mens 27 prosent svarer at de kjøper gaver til mellom ti og fjorten personer. Og det er klart at hvis man skal kjøpe gaver til så mange som fjorten personer, er sjansen for at det svir litt i lommeboken stor.

- Jeg tenker det er greit å kutte ned på gavelisten, særlig når din egen kjernefamilie utvider seg. Å kjøpe for å kjøpe mener jeg er bortkastet penger. Mye ender opp i en skuff eller byttes. Er du derfor usikker på hva du skal gi, lag noe selv eller gi en opplevelse, sier Sandmæl.

Hun minner om at er det noe vi har mye av så er det ting, mens kvalitetstid derimot er mangelvare.

- Gi noe personlig, et album som samler opp minner, noe du har strikket eller laget selv, småkaker i en fin krukke, en hyttetur, en reise, kinobilletter, konsert og så videre, sier Sandmæl.

Hun understreker at mye av kjøpepresset mange kjenner på gjerne er noe vi skaper selv.

- Ikke tenk så mye på beløpet, men hva som vil glede!