RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye vil Tromsdal tjene på å innrømme svindel

I RETTEN: Christer Tromsdal sammen med aktor Jørn S. Maurud (t.v.) i Oslo tingrett under en tidligere rettssak. Tromsdal ønsket ikke å bli avfotografert tirsdag.
I RETTEN: Christer Tromsdal sammen med aktor Jørn S. Maurud (t.v.) i Oslo tingrett under en tidligere rettssak. Tromsdal ønsket ikke å bli avfotografert tirsdag. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Christer Tromsdal får godt betalt for å erkjenne straffskyld.

Christer Tromsdal vil få 33 prosent strafferabatt - eller mellom 12 og 14 måneder - hvis han nå erkjenner forholdene han er tiltalt for. Det gjorde Tromsdal tirsdag, men påpekte at han bare har medvirket til ulovlighetene.

- At han erkjenner vil lette arbeidet. Vi slipper å fly inn vitner fra hele verden, sier førstestatsadvokat Geir Kavli til Nettavisen.

- Men er dere sikre på at Tromsdal vil si det samme til retten som han har sagt til Økokrim?

- Nei, så vi stiller stiller godt forberedt, sa Kavli i Oslo tingrett tirsdag morgen.

Kjempet i flere år
I flere år har Christer Tromsdal kjempet med nebb og klør mot Økokrim. Svindel og bedragerisaken han nå er tiltalt for, ble i utgangspunktet behandlet i 2012. Den gang ble Tromsdal dømt til fengsel i seks års fengsel (les egen sak), men på grunn av en inhabil dommer, ble dommen gjort ugyldig (les egen sak).

Siden da har straffesaken blitt utsatt flere ganger. Sist i desember da Tromsdal sa at han ville avgi ny forklaring til Økokrim og erkjenne straffskyld på alle punkter.

Rettssaken skal gå fram til 19. mars i år.

- Erkjenner medvirkning
Tromsdal fortalte at han bodde i Bryggegata på Aker Brygge og hadde null i skattbar inntekt og formue da han møtte i Oslo tingrett.

Når Tromsdal og hans to medtiltalte, Terje Hvidsten og Anthony Bratli, nå sitter på tiltalebenken, står saken ennå i fare for å bli utsatt. Forsvarererne til Hvidsten og Bratli kan kreve saken utsatt for å sette seg inn i eventuelle nye opplysninger som Økokrim kommer med tirsdag.

Tromsdal er blant annet tiltalt for å ha tatt opp lån på nærmere 5,4 millioner i navnene til en tidligere ektefelle og en tidligere samboer ved å fremlegge uriktige opplysninger for bankene.

(Saken fortsetter under bildet)

KAVLI: Førstestatsadvokat Geir Kavli sier at Christer Tromsdal får 33 prosent strafferabatt.


- Jeg erkjenner medvirkning, svarte Christer Tromsdal i retten da Kavli leste om disse tiltalepunktene. Tromsdal mener altså at han ikke er hovedmannen bak denne svindelen.

«Han utnyttet dessuten både en tidligere ektefelle og samboeren sin ved at han tok opp lån i deres navn for selv å skaffe seg penger» sto det i dommen i 2012 som senere ble kjent ugyldig.

Økokrim har frafalt tiltaleposten for å ha forsøkt å låne til sammen 19 millioner fra ulike låneinstitusjoner ved å fremlegge uriktige opplysninger, samt frafalt en annen tiltalepost som omhandlet svindel av 100.000 kroner.

Enda flere millioner
Sammen med Hvidsten og Bratli er Tromsdal også tiltalt for:

  • Å ha lurt Obbhult Invest AS til å ha kjøpt aksjer i Fastningsstaden AB for 16,5 millioner svenske kroner.
  • For å ha lurt Obbhult Invest AS til å kjøpe Stavsjø Hotell for 18 millioner svenske kroner.


- Jeg erkjenner straffskyld for medvirkning, svarte Tromsdal også på disse tiltalepunktene. For en av postene sa han imidlertid at det var feil fornærmet i saken.

Hans medtiltalte nektet straffskyld for disse postene.

- Dommen jeg fikk i 2012 var svært hard. Jeg kunne tatt livet av noen for samme straffen. Vi opplevde gjennom hele straffesaken at dommerne var forutinntatte og at tvilen ikke kom tiltalte til gode men at de tolket alt i verste mening, sa Tromsdal til Nettavisen da dommen ble opphevet i 2013.

DOKUMENTASJON: Det er store mengder dokumentasjon i rettssaken mot Christer Tromsdal, Terje Hvidsten og Anthony Bratli.


- Nå får vi forberedt saken og imøtegått påstander på en helt annen måte enn vi klarte under tingretten, og forhåpentligvis får vi en mer rettferdig behandling av retten, sa han.

Det var i september 2013. Nå - litt over ett år senere - vil Tromsdal erkjenne at han faktisk gjorde noe galt.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere