*Nettavisen* Nyheter.

Sa nei til «spillets mester»

Trond Giske Karita Bekkemellem Foto: Scanpix

Trond Giske ville bli Ap-nestleder, men Karita Bekkemellem satte foten ned.

29.10.09 11:47

Det går fram av Karita Bekkemellems selvbiografiske bok Mitt røde hjerte som lanseres torsdag.

Bekkemellem skriver at det i 2002 var mange kandidater som be nevnt som aktuelle til å ta over som nestledere etter Hill-Marta Solberg på landsmøtet i november.

Hun var selv blant de mest aktuelle kandidatene, sammen med Trond Giske, Sylvia Brustad og Bjarne Håkon Hanssen.

LES OGSÅ: - Jens er feig og fraværende

I boken går det fram at hun hadde ventet motstand mot sitt kandidatur, men hun var ikke forberedt på angrepene som ble rettet mot «Kjole-Karita». Bak svertekampanjen sto anonyme personer i Arbeiderpartiet.

«... dumme Kjole-Karita?»
Hun skriver: «Underteksten i kampanjen mot meg var åpenbar: Hvem bør bli nestleder i Arbeiderpartiet, enten eneren Trond Giske eller dumme Kjole-Karita?»

Da svertekampanjen kom for en dag, gikk Trond Giske ut og tok avstand fra den, skriver Bekkemellem. Også Gro Harlem Brundtland gikk ut med støtte til Bekkemellem.

Bekkemellem var leder av Kvinnebevegelsen i Ap. Et forslag om at Kvinnebevegelsens leder automatisk skulle være representert i partiledelsen skal ifølge Bekkemellem ha fått hennes partikollega Trond Giske til å se en mulighet for hvordan han kunne bli nestleder i partiet i 2002 om partiledelsen ble utvidet fra å omfatte tre personer til fem.

- Da blir det ro
Bekkemellem skriver at Trond Giske inviterte henne inn på sitt stortingskontor før landsmøtet.

- Hvis vi to blir enige, så kommer landsmøtet til å følge oss. Jeg syns Kvinnebevegelsens leder bør være en del av partiledelsen. Det åpner muligheten for en mannlig kandidat. Da blir det ro om saken, sa Giske - ifølge Bekkemellem.

Hun skriver: «Jeg stusset. Alle visste at Trond var en spillets mester, og at han pleide å få det som han ville. Men at han flere uker før landsmøtet hadde så mange og gode kontakter i partiet at han kunne garantere utfallet av nestlederstriden, overrasket meg svært, også fordi valgkomiteen ble ledet av den mektige LO-sjefen.»

«... lyssky affære»
Bekkemellem opplevde forslaget som en «lyssky affære» og at hun avfeide forslaget der og da. Giske trakk senere sitt kandidatur. Og på tross av at valgkomiteen innstilte Anniken Huitfeldt som nestleder, valgte landsmøtet Hill-Marta Solberg.

Bekkemellem skriver at hun tror Giske var i ferd med å legge en langsiktig plan den gangen:

«Han ville skiftet ut meg først og erstattet meg med en av sine venner fra venstresiden i partiet, trolig Anniken Huitfeldt. Og dermed er det ikke så vanskelig å se for seg at Trond fort kunne blitt ny leder.»

Nettavisen spør Bekkemellem torsdag om hva hun venter av respons fra Giske på boken.

- Aldri angret
- Hvordan tror du han vil reagere på at du beskriver hans taktikk slik?

- Det vet jeg ikke, men jeg har bare fortalt historien min. Jeg har aldri angret på at jeg ikke gikk med på planen hans, understreker hun.

- Hvor langt tror du Giske kommer til å nå i politikken?

- Han er smart og flink til å bygge nettverk, så han kan nå langt. Men vi får vente og se, svarer Bekkemellem Nettavisen.

- Ingen kommentar
Nærings- og handelsminister Trond Giske ønsker ikke å kommentere påstandene Karita kommer med i boka.

- Trond Giske har ingen kommentarer til boka til Karita Bekkemellem, sier kommunikasjonsrådgiver Mona Mortensen Krane i Nærings- og handelsdepartementet til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.