RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så nære har vi vært atomkrig

Sist oppdatert:
Ifølge ekspertene har det vært like sannsynlig at vi har overlevd atom-nestenulykkene som det er å overleve russisk rulett. Se hvor nære vi har vært her.

Foreløpig er det kun de amerikanske nestenulykkene som er offentlig tilgjengelig, men det er nok relativt sannsynlig at det også på den røde siden skjedde både det ene og det andre som ikke skulle skje.

Her er tre nestenulykker som kunne betydd slutten på det meste.

1. Suezkanalkrisen

Den 5.november 1956 var britiske og franske styrker i kamp med Egypt ved suezkanalen. Den sovjetiske ledelsen hadde foreslått ovenfor USA at de kunne gå sammen for å stoppe invasjonen og hadde truet med rakettangrep på Frankrike og England.

Den kvelden fikk NORAD beskjed om at uidentifiserte fly fløy over Tyrkia, 100 sovjetiske MIG-fly fløy over Syria, et britisk bombefly var skutt ned og den sovjetske flåten drev manøvreringer. Faktum var at de uidentifiserte flyene var fugler, MIG-flyene var en eskorte for presidenten i Syria, bombeflyet fikk mekaniske problemer og nødlandet og manøvreringene var en rutinemessig øvelse.

2. Cubakrisen

Den 25.oktober 1962 rundt midnatt så en vakt ved Duluth Sector Direction Center i USA en inntrenger gå over et sikkerhetsgjerde. Han skjøt mot inntrengeren og aktiviserte terroralarmen. Denne alarmen setter automatisk alle amerikanske baser i aktivitet og fly med atomvåpen ble satt i luften. Siden USA allerede var i krigsstatus trodde de fleste pilotene at 3.verdenskrig hadde startet og utførte dermed sine ordre om å ta av og fly mot fienden. Før de rakk å ta av fra rullebanen fikk de beskjed om å stoppe.

Inntrengeren hadde vært en bjørn.

3. Norge angriper Russland

25.januar 1995 så går det russiske varselsystemet for atomkrig på. En radar har observert at en rakett er skutt ut nær Spitsbergen og har kurs mot Russland. Den russiske presidenten og hæren blir informert og hele det russiske kampnettverket settes i beredskap. Etter fem minutter viser systemet at raketten aldri vil nå landet.

Raketten var en norsk vitenskapsrakett, og russland hadde blitt informert 16.januar. Dessverre hadde ingen lest informasjonen.

Kilde: Russ Kick "Book of Lists"

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere