RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Privat (Privat)

Så ofte tar vi solarium

Sist oppdatert:
- Det skremmer meg, sier blogger Kristina Andersen om Side2s solarietall.

(SIDE2:) - Det skremmer meg at en så høy andel faktisk begynner å ta sol fra de er 15 år og oppover. Det er helt sinnssykt, men ungdom begynner bare å bli mer og mer bevisst på utseendet. Det er skummelt. Jo tidligere man begynner, dess fortere blir huden aldret og ødelagt, sier blogger Kristina Andersen .

Hun er en av frontpersonene i «Bloggere med solvett» som kjøres i disse dager. Kampanjen har som mål å få ungdom til å redusere solariebruk, eller slutte helt.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Hele 87 prosent i Side2s undersøkelse sier at de tar solarium. Og det er vanlig å begynne allerede i tenårene.

Det viser seg nemlig at av de 1548 personene som har svart på vår spørreundersøkelse om solariebruk, begynte en stor andel å sole seg i ung alder.

19 prosent var under 15 år første gang de tok sol, og hele 48 prosent var mellom 15 og 18 år da de oppsøkte solstudio for første gang.

- Det er urovekkende, fordi risikoen for føflekkreft øker jo tidligere man begynner å bruke solarium. Det samsvarer også med en undersøkelse Kreftforeningen har gjort tidligere. Den viste at av dem som tok solarium begynte rundt 80 prosent før de var 18 år og hver fjerde jente før hun var 15 år, sier Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen.

Mistrives som «blek»
Side2s nettundersøkelse viser at hovedårsaken til at unge tar solarium er på grunn av ønske om brunfarge. Hele 61 prosent sier de ikke er komfortabel med å være «blek». En liten andel tar sol for å få energi, eller fordi det er deilig. Det er vanligst å ta solarium om vinteren og våren.

- Jeg forstår dette, fordi jeg er på samme måte selv. Jeg har derimot sluttet å ta sol, og bruker heller spraytan. Mye sunnere, og ikke skadelig. Vi lever i en verden der utseendet er ekstremt dominerende, og brune modeller pryder reklameplakatene. Da er det kjapt å bli påvirket, spesielt for unge jenter. Man trenger ikke nødvendigvis være brun for å se pen ut, ikke i det hele tatt, understreker Andersen.

Så lenge soler vi
På spørsmålet «hvor lenge tar du sol?», svarer 47 prosent at de gjerne ligger i 15-20 minutter. 36 prosent soler seg i 20-30 minutter, og 5 prosent svarer mellom 5 og 10 minutter. En liten andel, kun 3 prosent ligger opptil 30 til 40 minutter i solariet.

- Det mest påfallende ved resultatet i undersøkelsen er hvor lang tid de tar solarium: Nesten 40 prosent av de som svarer at de tar solarium tar så lenge som 20-30 minutter hver gang, og nesten 90 prosent tar 15 minutter eller mer, sier Stensrud.

Mange svarer også at de ikke er redd for å ta sol. 45 prosent mener at de tar solarium så sjeldent at det ikke er farlig.

- Vi vet ikke hvilken mengde solarium som skal til for å øke risikoen. Men det vi vet er at risikoen er høyere blant dem som bruker solarium enn blant de som ikke bruker, og at bruk av solarium er en kjent kreftrisiko som vi ikke behøver å utsette oss for. Vi vet også at risikoen øker jo mer man bruker solarium, sier Stensrud.

Uenig i soladvarsler
Norsk Solarieforening (NSF), som representerer solariebransjen i Norge, mener advarsler mot solariebruk er overfokusert, og at det ikke er sammenheng mellom solariebruk og økt kreftfare.

- En Norstat-undersøkelse foretatt sommeren 2009, viser at i underkant av 20 prosent av brukerne de siste tre år har hatt antydning til rødhet i huden etter ett solariumsbesøk, mens vel 60 prosent svarte at de hadde blitt solbrent ute. Når vi da vet at over 80 prosent av befolkningen aldri tar solarium, er det åpenbart at bruk av solarium blir tillagt altfor stort fokus. Det er også verdt å merke seg at Strålevernets egne tall viser det absolutt største økningen i hudkreft kom fram til midten av -80 tallet; altså før solarium ble vanlig på markedet. De siste årene er utviklingen vært status Quo, med en økning på menn over 50, mens de unge faktisk har en nedgang i krefttilfellene, sier Ronny Pedersen ved NSF.

- Det er ikke avgjørende hvor du soler, men hvordan. Det er vel dokumenter at rett bruk av solarium (og sol ute) faktisk kan ha en kreftforebyggende virkning, hevder han.

Ikke redde
I Side2s undersøkelse er det cirka 70 prosent kvinner, og 30 prosent menn som har besvart våre spørsmål. 72 prosent av svarpersonene er i alderen 18 til 35 år. Mange av disse sier at de ikke blir skremt av advarsler om at solarium kan øke kreftfaren.

- At mange ikke er opptatt av at solarium øker risiko for kreft, er ikke så overraskende. Stadig flere unge blir oppmerksom på skadevirkningene av solarium, men tenker mer på det som kan skje på kort sikt, som andre solskader, økt antall føflekker og at rynkene kommer tidligere, sier Stensrud.

Det er bloggerne Ida Wulff , Lars Tangen og Kristina Andersen som fronter den pågående kampanjen «Bloggere med solvett».

Bakgrunn: - Ble aldri brun nok
- Tok solarium annenhver dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere