Gå til sidens hovedinnhold

– Så tidlig at det var noe helt spesielt med Magnus

Torbjørn Ringdal Hansen er nettopp kommet hjem fra India, der han har sett på sin tidligere elev Magnus Carlsen. Nå vil han lære opp de ferskeste av oss.

GRÜNERLØKKA: – Det er jo kjempegøy. Det er perfekt for en sjakktrener å se den tidligere eleven sin kjempe i verdensmesterskapet, sier Ringdal Hansen fra Ensjø.

Han er nettopp kommet hjem etter ti dager i India – invitert av Team Carlsen til å følge den tidligere eleven sin spille mot Anand om VM-tittelen.

– Veldig stort

– Det å få være der, var veldig stort, sier Ringdal Hansen, som på det tidspunktet Nordstrands Blad snakket med ham ikke var i tvil om hvem som vil bli VM-mester: Carlsen.

Sjakkstjernen var bare ni år da han kom under vingene til Ringdal Hansen.

Les også: Sjakkmestere fra Oslo gleder seg

– Jeg trente ham da han var en liten gutt og jeg trente ham i litt over ett år. Han ble utrolig fort god på det tidspunktet, og jeg var heldig som fikk være med på den reisen, sier sjakktreneren.

– Hadde du allerede den gangen en anelse om hvor god han skulle bli?

– Jeg visste jo ikke hva som skulle til for å bli verdens beste, men at det var noe helt spesielt med ham, det så jeg.

Ringdal Hansen kan fortelle at han merker at sjakkfeberen har steget etter hvert som Magnus Carlsen har spilt seg oppover mot VM.

Les også: Frode (19) fra Kjelsås norgesmester i sjakk

Og det er han glad for, av mer enn én årsak:

De siste årene har han levd av å være sjakktrener, og nå vil han gjerne lære opp flere av oss til å bli sjakkentusiaster.

For nybegynnere

– Jeg får jo en del flere henvendelser på mail og telefon, men jeg håper at enda flere har lyst til lære sjakk, at de som ikke kan det fra før finner veien til sjakkbrettet, sier han.

15. desember starter han nybegynnerkurs for de aller ferskeste av oss i lokalene til Sjakklubben Stjernen på Grünerløkka.

– Det er ikke noe krav til forkunnskaper. Dette er for dem som har fulgt med hjemme på tv eller nettet og som synes det ser spennende ut, men som ikke helt skjønner hva som foregår. Man trenger ikke å spille sjakk for å bli verdensmester. Det kan være kjempemorsomt med et parti, selv om man ikke er ekspert. Men å kunne litt strategi, kan gjøre det enda morsommere, sier Ringdal Hansen.

Han har hatt dilla på sjakk siden han var ti år.

Les også: Leo (8) klar for VM på Hawaii

– Jeg blir aldri lei. Det er en perfekt hobby som alltid har utrolig mange muligheter. Det er en hobby du kan ha livet ut, og den spilles på tvers av hva slags jobb du har. Her stiller alle likt, sier Ringdal Hansen.

En av dem som tropper opp regelmessig hos Ringdal Hansen, er Isak Sjøberg (10). Forrige helg var han bare én av spillerne fra Nordstrand sjakklubb som fikk gjev medalje i årets sjakk-NM. Men han tror ikke han blir like god som Magnus Carlsen.

– Jeg tror ikke jeg blir like god som Magnus Carlsen, men jeg skal prøve å få 2.500 i rating, kanskje. Og kanskje bli en av de beste i verden, sier 10-åringen etter forrige helgs ungdoms-NM i sjakk.

For hele verden den siste tiden har fulgt trekkene til Magnus Karlsen i VM i India, har barna og ungdommene i Nordstrand sjakklubb sørget for å gjøre klubben til landets beste klubb i årets NM: Klubbens spillere hanket inn hele to NM-titler og tre sølvmedaljer.

Dominerer i Nordisk

– Av de åtte deltagerne til Nordisk mesterskap i februar, kommer halvparten – fire – fra vår klubb, konstaterer barne- og ungdomskontakt Arne-Birger Lund i Nordstrand sjakklubb. Én av dem, Daniel Nordquelle, vant til og med alle kampene han spilte på veien mot NM-tittelen.han ble norgesmester, mens Andreas Garberg Tryggestad fikk sølv i 2001-klassen. Linnea Garberg Tygestad ble norgesmester i 2004-klassen. Eivind Djurhuus tok sølv i 1999 - 2000-klassen.

Verken sølvvinner Isak eller barne- og ungdomskontakt Lund er i tvil om hva som skal til for å bli gode i sjakk. For Isak blir det litt trening omtrent hver dag. Mest fordi det er gøy.

Les også: «Alle» vil verne Lambertseter gård

– Det er gøy å kunne gjøre noen trekk og lære mye. Sjakk kan være ganske komplisert. Også er det gøy å vinne litt og spille masse turneringer, sier 10-åringen.

– Barna er flinke. De spiller mye sjakk og mye turneringer, sier Lund.

Hver torsdag trener voksne og barn sammen på Lambertseter gård. I tillegg holder sjakklubben kurs for sjakkinteresserte i alle aldre.

Klubben har rundt 300 medlemmer. Av dem anslår Lund at et trettitall er veldig aktive – det vil si at de er med på turneringer i helgene og trener flere dager i uken. Skal man bli like god som medaljevinnerne fra NM, bør man trene litt hver eneste dag. De aller beste bruker gjerne et par timer daglig på hobbyen.

– Viktig å ha det gøy

– De fleste av de gode starter i seks-sjuårsalderen. Men det er viktig å huske på at alle kan drive med sjakk og ha det gøy med sjakk – og at det aldri er for sent å begynne, sier Lund, som kan fortelle at flere får trent og lært sjakk på aktivitetsskolen (tidligere SFO).

Lund har foreløpig ikke merket noen stor strøm av nye, unge sjakkspillere til Nordstrand-klubben som følge av VM.

– Men vi er glade for at det blir litt blest om sjakken.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn