Gå til sidens hovedinnhold

Så vennene forsvinne i bølgene

- Ikke lenger håp om å finne de fire i live, sier politiet.

Søket etter fire danske menn etter båtulykken utenfor Mandal onsdag, har så langt ikke gitt resultater. Ved 21-tiden torsdag kveld ble søket avsluttet for kvelden.

- Vi avsluttet søket i går kveld, og nå skal vi ha et møte i formiddag og vurdere hva vi skal gjøre videre, sier operasjonsleder Hans Petter Osland i Agder politidistrikt til Nettavisen fredag morgen.

Politiet har ikke lenger håp om å finne de fire i live:

- Nå har det gått så lang tid, og vi har søkt over et så stort område, at vi leter sånn sett ikke lenger etter noen som er i live. De har vært for lenge i vannet nå, og de sitter ikke på noen holmer eller skjær, sier han.

20 til 25 år gamle
De savnede er i alderen 20 til 25 år.

- Søket pågår ennå med båter, mens de som har deltatt i landsøket er i ferd med å trekke seg tilbake, uttalte operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt til Nettavisen like før klokka 20.30 onsdag kveld.

En halv time senere valgte politiet å sette strek for kvelden.

- Vi må nok erkjenne at vi ikke lenger kan finne noen personer i live. Vi gjenopptar søket i morgen, men når vi avslutter for i kveld er det fordi vi ikke lenger tror at vi kan finne noen i live, uttalte politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til TV 2 klokka 21.

De to som kom seg i land er preget av hendelsen, men er i OK fysisk form, ifølge politiet.

24 år gamle Søren Thuesen, som svømte nærmere sju kilometer for å varsle om ulykken, har fortalt politiet at han så to av sine venner forsvinne i bølgene.

- Ekstrem svømmetur
Thuesen tok seg sammen med en kamerat opp på en holme ved Sandøy. Her forlot han kameraten og la ut på den lange svømmeturen for å varsle om ulykken.

- Det er en ekstrem gjerning å først berge en kamerat, for så å ofre alt for å få varslet om ulykken. Under slike værforhold, som det var onsdag, er det et under at han greide det, uttalte politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til Nettavisen torsdag formiddag. Da var det snakk om at 24-åringen hadde svømt to til tre kilometer. Senere ble det klart at han hadde svømt nærmere sju kilometer.

Kameraten på holmen ble senere plukket opp av redningsmannskapene.

De to ble sendt til sykehus for sjekk og ble torsdag kveld skrevet ut og hentet av sine familier, som hadde tatt turen til Norge, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Gikk rundt etter en brottsjø
De seks mennene i den 16 fots store jolla var ute på fisketur da de gikk tom for bensin og senere gikk rundt etter en brottsjø. Dette skal ha skjedd ved 13-tiden. To av de seks klarte å ta seg i land og fikk varslet om ulykken, men det skjedde ikke før sent onsdag kveld. Politiet fikk melding klokka 22.48.

Fant båten drivende onsdag
Avisen Lindesnes skriver at båten ble funnet sør for Oddefjorden ved 16-tiden onsdag.

- Klokken 16.21 fikk politiet melding om at en båt var funnet med kjølen i været syd i Oddefjorden. Båten ble tatt under slep, men på grunn av den grove sjøen og vindforholdene måtte slepet avbrytes, sier innsatsleder Tor Damkås ifølge l-a.no.

Ifølge VG Nett var det redningsskøyta som etter to timer kom til stedet og forsøkte å båten under slep. Mannskapet om bord sjekket om det var folk under båten eller i området rundt, men fant ingen.

Det er ikke uvanlig at båter blir funnet drivende etter at de har slitt seg fra fortøyningene.

- Fulgte vanlig prosedyre
- I etterpåklokskapens lys er det lett å si at vi kunne gjort ting sånn og sånn. Vi fulgte vanlige prosedyrer. Ingen var meldt savnet, og vi hadde ingen opplysninger som kunne kobles til båten slik at vi burde skjønt hva som var den egentlige situasjonen, sier redningsleder Erik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til VG Nett.

Reklame

Siste sjanse i dag: Salg i Nettavisens nettbutikk