Så voldtektsmann på barne-tv med sønnen på fanget

DANSER: 37 år gamle Julio Kopseng er kjent i dansemiljøet i Oslo. Han soner i dag en dom på tre år og seks måneders fengsel for to voldtekter.

DANSER: 37 år gamle Julio Kopseng er kjent i dansemiljøet i Oslo. Han soner i dag en dom på tre år og seks måneders fengsel for to voldtekter. Foto: Pål Magnus Tømmervold (Dittoslo.no)

Voldtektsiktet Julio Kopseng danset i bokstavlære-program. NRK beklager hendelsen.

17.10.14 14:42

- Jeg ble sjokkert og sint. Her gikk han fritt rundt på gata mens jeg ikke engang kunne se på barne-tv uten å få ansiktet hans dytta på meg, sier kvinnen i begynnelsen av 20-årene til Nettavisen.

Torsdag skrev Nettavisen om Julio Kopseng som er dømt for to voldtekter og tiltalt for ni nye tilfeller. Kopseng ble også etterforsket for seks andre voldtekter, men av prosessuelle årsaker bestemte riksadvokaten at Kopseng ikke skulle tiltales for disse.


Kvinnen i begynnelsen av 20-årene er en av disse. Selv om Kopseng aldri ble tiltalt for å ha voldtatt henne, har Kontoret for voldsoffererstatning tilkjent henne 175.000 kroner i erstatning for å ha blitt voldtatt av Kopseng mens hun var mindreårig.

I dag soner Kopseng en dom på 3,5 års fengsel for to voldtekter. Tiltalen for ni nye voldtekter skal opp i Oslo tingrett i november.

På Lesekorpset
I mange år levde hun med at Kopseng gikk rundt som en fri mann til tross for det hun skal ha opplevd.

Julio Kopseng alias Julio Gonzales har i mange år vært en kjent figur i Oslos dansemiljø. I 2012 deltok han som danser i en video som ble brukt på NRK Super.

I 2013 satt hun foran tv-skjermen med sønnen på fanget og så Lesekorpset på NRK Super. Dette er et program der barna lærer seg de enkelte bokstavene, og der dansere blir brukt som en del av undervisningen. Kopseng var danser til en av bokstavene.

Har du tips i denne saken. Ta kontakt med Nettavisen her.

- Ringte mamma
- Jeg ble sjokkert og ringte mamma. Mamma ringte til NRK og fortalte at han var siktet for flere overgrep. Det var slik hele medieomtalen av saken begynte, sier kvinnen.

- Da vi fikk informasjon om saken, måtte vi undersøke hva dette handlet om og diskutere hvordan vi skulle håndtere dette. Vi besluttet raskt å klippe om programmene. Vi er lei oss for at noen har opplevd det belastende å se denne videoen, sier programredaktør Hildri Gulliksen i NRK Super.

Politiattest
Gulliksen sier at NRK det er viktig for NRK å beskytte barna, og at kringkastingsloven derfor ble endret i 2013 slik at personer som skulle jobbe med barn måtte fremlegge politiattest på lik linje med ansatte i skoler og barnehager.

- Gjelder det også dansere som blir hyret inn til en video på NRK Super?

- Ja, det gjelder også alle skuespillere, sier Gulliksen.

- Ble voldtatt
Den unge kvinnen forteller at hun ble voldtatt av Kopseng i 2005 da hun var 14 år gammel. Hun anmeldte saken, men den ble henlagt høsten 2006.

Politiet tok opp igjen saken i 2009 etter nye voldtektsanmeldelser mot Kopseng. Til sammen ble ni angivelige overgrep etterforsket. Flere av disse hadde tidligere blitt henlagt av politiet.

Før det ble tatt ut tiltale mot Kopseng i 2013, bestemte Riksadvokaten at seks saker måtte forbli henlagte.

- Av prosesuelle årsaker mente påtalemyndigheten at disse seks sakene ikke kunne bli gjengopptatt, sier advokat Trine Rjukan som er bistandsadvokat for flere av jentene.

Fikk erstatning
De seks kvinnene ble vitner i retten, og noen av dem, blant andre kvinnen i begynnelsen av 20-årene, har fått voldsoffererstatning.

- I juni ble hun ble hun tilkjent 175.000 kroner for å ha blitt voldtatt. Dette var på bakgrunn av det hun fortalte i avhør. Normen i denne type saker er 150.000 kroner. Hun fikk mer fordi hun bare var mindreårig år da dette skjedde, sier bistandsadvokat Rjukan.

- Var skuffet
- Jeg var skuffet over at de henla saken min, men jeg føler at retten trodde meg, og jeg er glad for at mitt vitnemål har bidratt til å sette ham i fengsel. Så lenge han er i fengsel er jeg fornøyd, sier kvinnen.

37 år gamle Julio Kopseng vil nekte straffskyld når saken kommer opp i november. Når det gjelder den rettskraftige dommen for to voldtekter, så har Kopseng anket denne inn til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Kvinnen som så Kopseng på tv-skjermen er i dag fast bestemt på å komme seg videre i livet.

- Jeg følte at domstolen trodde på min historie og at jeg derfor kan gå videre. Dette er noe jeg alltid vil bære med meg, men det påvirker ikke hverdagen min noe særlig. Det er viktig å se framover, sier hun.

Har du tips i denne saken. Ta kontakt med Nettavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Voldtekt

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag