Saddam tiltalt for folkemord

Saddam Hussein ble tirsdag tiltalt for folkemord mot kurdere i Nord-Irak på 1980-tallet.

04.04.06 16:24

Saddam Hussein og seks andre medtiltalte er tiltalt for gassingen av tusenvis av sivile i landsbyen Halabja i 1988 og flere andre overgrep mot kurdere i Nord-Irak, melder AP.

Saken omfatter Saddams rolle i «Operasjon Anfal», en massiv militæroperasjon mot kurderne nord i Irak sent på 1980-tallet. Rundt 5000 innbyggere i Halabja ble drept da byen ble bombet med nervegass.

Menneskerettighetsgrupper regner angrepet mot Halabja som et av de verste grusomhetene utført av Saddam’s regime.

Tiltalene baner veien for den andre rettssaken mot den tidligere diktatoren. Saddam sitter allerede i avhør for drapet av shia-muslimer i en by nord for Baghdad. Den andre rettssaken kan ifølge irakisk lov begynne om 45 dager.

- Disse menneskene ble utsatt for tvangsflytting og ulovlige innsettelser. De ble plassert i ulike fangeleirer. Landbyer ble ødelagt og brent. Hjem, bønnehus og sivile bygninger ble jevnet med grunnen uten grunn eller militære ordre, sa Juhi.

Andre som er anklaget i «Anfal»-saken er Saddam’s søskenbarn, Ali Hassan Majid, kjent som «Chemical Ali», tidligere forsvarsminister Sultan Hashim Ahmad, tidligere intelligenssjef Saber Abdul Aziz al-Douri, tidligere kommandør Hussein al Tirkiti, tidligere guvernør Taher Tafwiq al-Ani og militærkommandør Farhan Mutlaq al-Jubouri.

Den tidligere presidenten og sju andre er allerede tiltalt for massakren på over 140 sjiamuslimer etter et mislykket attentat i byen Dujail i 1982. Dette har de vært i retten for siden 19. oktober 2005.

Irakiske myndigheter har valgt å forhøre Saddam separat om ulike forbrytelser, i stedet for å sette alle sakene i en eneste rettergang. Ved Dujail-rettssaken sa irakiske myndigheter at det kunne bli opptil et dusin retterganger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag