*Nettavisen* Nyheter.

Sædprotein fremmer hiv

Forskere har nå funnet et stoff i mannens sæd som kan øke risikoen for hiv - proteinet PAP.

06.01.08 13:52

(SIDE2): Over 80 prosent av alle HIV-infeksjoner smitter via samleie, og nå har forskere ved et universitet i Tyskland, Ulm, funnet årsaken til hvorfor hiv smittes gjennom nettopp samleie. Det skriver VG.

50 ganger økt risiko
Studien er publisert i tidsskriftet Cell. Det er et stoff i mannens sæd som viser seg å øke risikoen for HIV-infeksjon. Stoffet retter seg mot immunsystemceller, som i enkelte tilfeller kan gjøre viruset langt mer farlig.

Forskerne undersøkte alle de 900 proteinene som finnes i sædvæsken, for å lete etter mulige hemmere eller forsterkere av HIV-overføring. Det var deler av proteinet PAP (prostatic acidic phosphatase) som har den forsterkende effekten.

Disse danner fibere som fanger opp HIV-virus og hjelper dem å feste seg til andre celler - noe som drastisk vil øke infeksjonsrisikoen.

- De fleste forsterkende faktorer øker risikoen to eller tre ganger, men her så vi en effekt som var 50 ganger så stor, og i noen tilfeller 100.000 ganger så stor, sier studieleder Frank Kirchhoff, ifølge Scientific American.

Forsøkene er gjort på rotter som var gitt menneskelige immunsystemceller.

Ny tablettbehandling for hiv
For første gang på 10 år ble det nylig også lansert en ny form for tablettbehandling av hiv. Den nye medisinen, Celsentri, tar i bruk et helt nytt prinsipp i bekjempelsen av viruset. Medisinen kom til Norge i desember.

Medisinen hindrer viruset å trenge inn i de hvite blodlegemene som er kroppens forsvar mot infeksjonssykdommer. Når disse blodlegemene blir invadert av HIV-viruset, blir pasienten syk og utvikler til slutt aids om det ikke gis behandling.

Tablettene virker ved å blokkere en spesiell reseptor (CCR5) som mellom 50 og 80 prosent av HIV-pasientene har. Dermed hindrer man HIV-viruset i å invadere cellene.

- Dette er et nytt prinsipp fordi man har et nytt angrepspunkt. Tablettene nedsetter produksjonen av HIV-viruset, uttalte avdelingsoverlege, infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus, Vidar Ormaasen til Side2.

Les hele saken her:Nytt håp for HIV-pasienter

Les også:Slik smitter hiv

Les mer om helse her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Diskuter saken lenger ned

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.