Gå til sidens hovedinnhold

Safari i Sør-Afrika

Det gjør virkelig noe med deg å oppleve Afrikas majestetiske dyreliv på kloss hold.

HTML EMBED

Gert Jordaan (22) lytter intenst. Mørket har falt over bushveld-landskapet i Amazulu Private Game Reserve her dypt inne i Zululand.
Vi er fire timer nord for storbyen Durban i Sør-Afrika, men at det i det hele tatt finnes noe slikt som byer med høyhus, lyskryss og fortauskafeer i denne verden, virker temmelig uforståelig her ute i villmarken.
Stupmørket rundt oss brytes kun av hyppige sikksakklyn fra et uvær i det fjerne. Samt safarijeepens lyskastere. Gert, den unge rangeren ved AmaKhosi Safari Lodge, må derfor stole på andre sanser enn synet. Vi andre må stole på Gert.
Den lille gruppen har stoppet for en sundowner og litt tiltygg, slik man gjerne gjør midtveis i kveldssafariene her.
Vi er fremdeles temmelig eksalterte etter møtet med to velvoksne – og heldigvis stappmette – hannløver en drøy kilometer unna. De lå utslått og fordøyde ved noen kilo med rått kjøtt, mens de vurderte bilen vår som for stor til å felle. I alle fall i deres nåværende tilstand.
Gert stivner.
– Alle i bilen nå! Sitt ned og sitt stille!
Vi adlyder og sekunder senere lunter en kraftig hannløve selvsikkert opp mot den åpne bilen. Kraftige bassbrøl taler sitt tydelige språk; her er jeg sjefen.
– Det er ikke oss, men andre løver i nærheten han markerer seg for, hvisker Gert, uten at det har den tiltenkte beroligende effekt på oss.
For om Gert har rett, betyr det jo bare at det er mer enn én pusekatt i tohundrekilosklassen der ute i mørket. Hva er det som er så betryggende med det?
Det er noe nesten uvirkelig over det hele. Afrikas store, ville dyr hører på et vis fantasien til. Tarzan-filmer og eventyr. Mytologi og metaforer. Vi har selvsagt sett de fleste i dyrehager, men det noe helt annet å oppsøke dem på hjemmebane.
– Det er alltid noe nytt å se og lære i bushen, forsikrer Gert.
Selv er han mest ivrig etter å få sett honninggrevlingen som sies å luske rundt her, men som han personlig aldri har observert.
– Uansett gir jeg folk naturopplevelser de vil huske resten av livet. Hva kan være bedre enn det?

LES MER OM SAFARI I SØR-AFRIKA HER

5 flotte land for safari

Safari i Tanzania

Nasjonalparken Serengeti og det tilgrensende Ngorongoro gir virkelig store safariopplevelser. I sistnevnte område finner du ikke minst Nogorongoro-krateret, en enorm, sirkelrund utdødd vulkan på 264 kvadratkilometer som er hjem for over 25 000 større pattedyr.
> www.tanzaniatouristboard.com

Safari i Namibia

Verdens første land med naturvern som del av grunnloven er kjent for sine spektakulært vakre ørkenlandskap, men har også frodigere savanneområder i nord. Den store nasjonalparken Etosha er den viktigste safaridestinasjonen her. Landet er svært tynt befolket, og selv om det er trygt og greit å kjøre rundt på egenhånd, så vær oppmerksom på store avstander.
> www.namibiatourism.com.na

Safari i Botswana

Rundt 70 prosent av landet er dekket av Kalahari-ørkenen, og den store attraksjonen for dyrekikkere er Okavangodeltaet, verdens største innlandsdelta. Her finner du, blant mye annet, verdens største elefantbestand, og den klassiske måten å oppleve det hele på, er padlende i en mokoro med lokal guide, noe som gjør at dere kommer særdeles tett på dyrene.
> www.botswanatourism.co.bw

Safari i Kenya

Kanskje den mest klassiske safaridestinasjonen av dem alle med verdens mest overveldende dyreliv. Naturreservatet Masai Mara er hovedattraksjonen, der du blant annet kan observere migrasjonen til millioner av zebraer og gnuer om du tar turen ned omtrent i den norske fellesferien. Norske Basecamp Explorer driver økovennlig turisme her og er verdt å sjekke ut. Ved Lake Nakuru kan du se tusenvis av flamingoer, mens Lake Naivasha har ditto flodhester.
> www.tourism.go.ke

Safari i Uganda

Her, i det frodige grenselandet mellom de sørafrikanske savanner og jungelen, er fjellgorillaene den største attraksjonen. Blikkontakt med en av disse slektningene glemmer du ikke så fort. Uganda har ellers alle andre dyr du forventer å se på en safari, og dessuten er over 1000 fuglearter observert her, om det er av interesse. Få også med deg Murchison Falls, Mount Elgon, Lake Victoria og the Great Rift Valley!
> www.visituganda.com

Tre andre safariland

Safri i Zimbabwe
> www.zimbabwetourism.net

Safari i Mosambik
> mozambiquetourism.co.za

Safari i Malawi
> www.malawitourism.com

Turistinformasjon til Sør-Afrika

Slik drar du på safari

I Sør-Afrika og andre land i regionen finnes utallige safaritilbydere av ymse kvalitet og slag. Dette er en region med store avstander og svært varierende infrastruktur, så for førstegangsreisende kan det være kjekt å bruke et reisebyrå som kjenner markedet og som kan forhandle gode priser.
Reiser & ferie fikk sydd sin safaripakke av det Durban-baserte selskapet Get Afrika Travel, som drives av norske Elin Paton og hennes sørafrikanske mann Graham.
Ellers har blant annet Ditt Afrika, OrkidéEkspressen, Jambo Tours, Paradisreiser og Afrikasafari.no god snøring på safari.
Det går ingen direkte fly fra Norge til Sør-Afrika. Reiser & ferie fløy via London med South African Airways, som også har et godt innenriksnett i Sør-Afrika. Ellers flyr blant andre Lufthansa, British Airways, KLM og Air France til ulike byer i Sør-Afrika.

Gode hotell i Sør-Afrika

For full pakke på luksuslodger i private parker, med alle måltider og to safarier daglig inkludert, må du beregne et par tusen kroner per person per døgn, noe som fort kan spise opp feriebudsjettet.
I nasjonalparkene finner du langt enklere overnattingsmuligheter, som campingplasser der du kan sette opp teltet for rundt 100 kroner natta, og selvbetjente hytter med privat bad og dusj til rundt 250.
Vårt tips er å bo noen dager på et litt enklere B&B, og heller unne dere et par netter med virkelig luksus.
I Amazulu Private Game Reserve bodde vi på AmaKhosi Safari Lodge, der du kan nye frokosten med utsikt til badende elefanter og andre ville dyr ved Mkuze-elva rett nedenfor. Med kun et drøyt tjuetalls sengeplasser totalt er atmosfæren her mer avslappet enn på større lodger med tilsvarende standard. De har uansett svømmebasseng, massasje, wi-fi og alt annet du kan forvente deg.
Mala Mala Game Reserve ble i år kåret til Sør-Afrikas beste safarilodge av World Travel Awards, mens Shambala Private Reserve fikk pris som beste luksuslodge i hele Afrika.
I St Lucia bodde vi på Avalon Guest House. Relativt enkelt, men med svømmebasseng, god beliggenhet for utforsking av våtmarksparken i Simangaliso og hjemmekoselig atmosfære tett på naturen. Flodhester har sågar kommet for å drikke av svømmebassenget.
I Durban bodde vi på luksuriøse Oyster Box Hotel, med stemningsfull utsikt til fyrtårn og hav. Det historiske hotellet er nyrenovert for mangfoldige millioner, har en klassisk atmosfære og er et ypperlig sted å puste ut med safariskrøner før hjemreisen.

En oversikt over gode safarilodger i Sør-Afrika finner du blant annet her:
> www.south-african-lodges.com

Bevisst turist på safari

Turisme kan både være både oppbyggelig og ødeleggende, ikke minst i landene der safari er en utbredt virksomhet. Det sørlige Afrika har mye fattigdom og svært sårbar natur. Vær derfor spesielt bevisst på hvordan du oppfører deg, slik at din reise kommer både lokalbefolkning og miljøet til gode, i stedet for å gjøre vondt verre. Her er noen tips.
* Bruk seriøse aktører som kan dokumentere at de satser på bærekraftig turisme.
* Ta færre og lengre feriereiser, heller enn flere korte.
* Kjøp lokale produkter heller enn importerte.
* Gi driks til de som trenger og fortjener det. En liten sum for deg, kan bety mye.
* La deg ikke friste av produkter laget av utrydningstruede arter, og meld fra om du ser mulige overtramp.
* Rent vann er mange steder en begrenset ressurs, så ikke sløs unødig.
* I naturen: Ikke ta noe annet enn bilder, ikke etterlat deg annet enn fotavtrykk.
* Gi tydelige tilbakemeldinger til hoteller og reiseselskap du mener ikke tar nok hensyn til miljø og mennesker – ikke for å kjefte, men fordi de lever av fornøyde kunder og tilpasser seg deretter.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir her

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene