Saida Begum (31) er valgt til Høyres ordførerkandidat i Oslo.

Et ukjent fjes for folk flest, men med medvind på nominasjonsmøtet 3. desember og under valget 9. september 2019, vil det endre seg.

Eirik Lae Solberg ble valgt til byrådslederkandidat.

Solberg topper partiets nominasjonsliste til neste års lokalvalg, mens Begum står på andreplass.

Les også: Saida Begum: - Jeg så veldig mange som skulket

Én spesiell erfaring vekket Begums politiske glød:

- Jeg hadde en jobb som 20-åring, hvor det var veldig mange rundt meg som skulket. Det var veldig frustrerende. Det var lav gjennomsnittsalder, og de var ikke syke eller noe. De skulket! Høyres arbeidslivspolitikk, at det skal lønne seg å jobbe, enten det et på jobb eller på skolen, traff meg veldig, sa hun i et lengre intervju med Nettavisen for drøye to uker siden.

Innstillingen fra nominasjonskomiteen ble i stor grad tatt til følge, og den første endringen i listen kom på 23.-plass.

- De håpet på medisin ...

Det var ingen selvfølge at 31 år gamle Saida skulle bli politisk aktiv. Ingen andre i hennes familie er det.

- I utgangspunktet hadde nok foreldrene min tenkt at medisin er et veldig bra valg, så jeg gikk mot forventningene deres da jeg valgte juss og politikk. Advokater og politikere har ikke det beste ryktet, ser vi på medieomtalen, men de er stolte av meg nå, sa hun.

Saida er vokst opp med åtte søsken, som i dag er i alderen 20 til 40 år.

- Jeg er midt i rekken!

Hennes foreldre kom til Norge fra Pakistan på 1970-tallet.

Kjepphest: Lær norsk før skolestart

- De har jobbet hardt for å gi oss barna mulighetene til å skape gode liv.

Hennes far hadde i perioder tre jobber for å få endene til å møtes, mens moren tok seg av hjemmet og all oppfølgingen av de ni barna.

- Åtte søsken … Det må ha vært livlig?

- Ja! Og det betyr at du starter livet med noen bestevenner. Jeg har vært heldig. Mine eldre brødre lærte meg norsk, slik at jeg kunne språket da jeg begynte på skolen, sier hun ivrig - og som vi skal komme tilbake til, er dette en av hennes kjepphester.