RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saken er VIF

Sist oppdatert:
En runde før slutt gjenstår noen eventualiteter før VIF er klare for eliteserien også neste år. Etter gårsdagens tap for Viking gjelder det samme for Molde. Jeg er verken spåmann, synsk eller spesielt god til å tippe, men jeg avla de to lagene en visitt i denne spalten for fem måneder siden (27.5.03). Dessverre for de to er det lite nytt under solen siden da.

VIF har fortsatt ingen måljeger, har fortsatt et mangelfullt angrepsspill og fortsatt står altfor mange spillere på stedet hvil hva angår utvikling. Molde har de samme spillerne som under Gunder Bengtsson. Etter bruddet med Gunder tvilte jeg på om spillerne hadde mental styrke til å ta fighten mot norske lag på høstvåte (borte)baner når de ikke torde ta den med Gunder i eget hus før det rant over. Tvilen var ikke ubegrunnet. Det svinger så altfor gæli der i gården.

Det er flaut å tenke på at både VIF og Molde har fått tilført massevis av penger, for forvaltningen av dem har vært lousy. Det er lenge siden jeg sluttet å høre på VIFs snakk om at de ikke har en måljeger. Det vil si: Jeg skjønner at de ikke har en, men jeg skjønner ikke hvorfor. I mer enn to år har jeg hørt om savnet. I mer enn to år har det kommet til nye spillere. Ingen av dem er måljegere. Forstå det den som kan. Mangel på penger vel! Er ikke det innlysende? Det kunne det vært, men si meg en ting: Koster ikke nykommerne noe?

Noen må betale
”There ain’t no such thing as a free lunch,” skal Robert A. Heinlein ha sagt. Det er godt sett og godt sagt, for noen må faktisk betale for lunsjen. Noen penger renner det ut til nykommere også, selv om det ikke er snakk om overgangssummer. Hele eller deler av summen som er gått med til nye spillere kunne vært brukt på en måljeger. Sånn er det bare. Vål’enga har valgt annerledes. Dem om det, men jeg skjønner det ikke.

Molde valgte å forlate den svenske ordning och reda-modellen til fordel for en romsdalsk harmonimodell. Herfra sett burde de valgt seg et sted midt i mellom.

Ikke rettferdig
Eventualitetene som nå plager dem begge burde vært ryddet av veien for lengst. Selv om jeg er medlem av VIF på n-te året har jeg et pragmatisk forhold til om laget beholder plassen. Jeg håper de greier det, bevares, men også VIF må skaffe seg nok poeng i løpet av 26 omganger. Greier de ikke det, er det fordi laget er for dårlig for den divisjonen - alt tatt i betraktning. Fotball er ikke nødvendigvis rettferdig, men det minst urettferdige er konsekvensene av tabellens endelige regnskap. Det er trist med nedrykk, men det er også det hele.

Men det er så dramatisk, sier både VIF og Molde. Lederne tør ikke tenke på konsekvensene ved et eventuelt nedrykk. Jeg skjønner det, men resonnementet kommer vel noe sent! Tusenvis av ganger har rådet fra kløktige økonomirådgivere vært at man ikke bør satse mer i aksjemarkedet enn man har råd til å tape. Like mange ganger har rådet vært at man bør legge inn uforutsette hendelser når man planlegger boligkjøp. Hvis det er hold i ledernes dystre nedrykksspådommer, har de stilt seg særdeles dårlig. De har valgt å leve i drømmeland.

Lite bekymret
Men nå er ikke dette SÅ galt for noen av dem, og VIF bør være minst bekymret. Poeng i Bergen er overkommelig. Med kun ett minusmål før møtet med Brann har VIF et ekstra poeng i lommen. Molde kan tape for Sogndal borte og Aalesund kan slå Bryne på Kråmyra, men Molde er avhengig av at Aalesund ikke tar igjen Moldes forsprang på fem mål. Det siste forutsetter at Tromsø taper for RBK på Lerkendal. Det er først hvis gutan vinner på Lerkendal det er grunn til å folde rynkene i pannen. Praktisk talt tror jeg vi snakker om kvalik eller nedrykk for Aalesund og Tromsø. Trist det også, men neppe for osloensere og romsdalinger.

Saken er ikke biff, men den er definitivt VIF. Også for Molde.

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere