RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henrik Færevåg

Saksøkt for 15 minutter for lite sol

Sist oppdatert:
Kjøperen av luksusleiligheten ble lovet sol på balkongen til klokken 20. Det viste seg å være 15 minutter overdrevet. Les om det utrolige søksmålet som fulgte.

(iBergen.no) Den noe uvanlige tvisten havnet på dommerens bord i Bergen tingrett i slutten av forrige måned.

Sol til klokken 20
De to kamphanene, som begge jobber som eiendomsmeglere, var dypt uenige om den kvinnelige kjøperen hadde blitt lurt da hun i 2005 kjøpte leiligheten til den mannlige selgeren.

Den luksuriøse leiligheten på eksklusive Måseskjæret i Bergen ble i salgsprospektet beskrevet som litt av en perle med italiensk designerkjøkken, skifergulv, nydelig bad og sol fra morgen til kveld.

«(...) altan og fransk balkong, muligheter for egen båtplass, fast parkering, gangavstand til sentrum og sol fra 07.00 til 20.00.» lokket reklameteksten.

Etter to visninger slo kvinnen til og la 3.725.000 kroner i bordet.

Krevde 400.000
Men to år senere gikk hun til søksmål mot selgeren med krav om et prisavslag på 400.000 kroner. Årsak: Solen forsvant fra altanen klokken 19.45 og ikke klokken 20.00, som lovet i prospektet.

Hun hadde leiet inn eksperter fra Geofysisk Institutt for å bevise sin sak.

«Målingene foretatt av Geofysisk Institutt viser at balkongen ikke har sol frem til 20.00 eller 20.30 i sommerhalvåret. De beste solforholdene er på våren og høsten, ikke på sommeren. Det foreligger således et avvik fra avtalen, og det er naturlig å se dette som en mangel.» argumenterte kvinnen overfor retten.

Målte 15 minutter
Men selgeren benektet at han skulle ha gikk falske opplysninger om solforholdene, og viste til at sol-avviket uansett var så lite at det ikke kunne få innvirkning på verdien av leiligheten.

Og det var retten enig i. For rapporten fra geofysikeren viste at måleapparatet målte sol midt på altanen frem til klokken 19.30 på årets lengste dag. Ved å flytte apparatet litt til venstre kunne det måle 15 minutter mer med sol på gulvet. Og de gjenværende 15 minuttene var ikke nok til å kreve 400.000 kroner for.

«(...) Selv om det naturligvis er slik at selger må være ytterst varsom med å gi konkrete opplysninger av den karakter som her, så er retten av den oppfatning at det foreliggende, marginale, avviket ikke anses som en mangel i avhendingslovens forstand.» skriver dommeren.

Kjøperen tapte dermed saken.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere