*Nettavisen* Nyheter.

Saksøker staten

Foto: (BA/NIKITA SOLENOV)

Familien går rettens vei for at bergenske Nathan (7) skal få bli i Norge.

09.05.12 11:57

- Nathan og familien vil ta ut søksmål mot staten ved advokat Arild Humlen. Familien og støtteforeningen er glad over at saken tas inn for rettsystemet, på bakgrunn av at vi mener saken ikke er grundig behandlet og naturlig nok uenig i at han ikke har tilstrekkelig tilknytning. Og så er vi selvfølgelig uenig i at barns rettigheter settes tilside for innvandringsregulerende hensyn, skriver Aina Heldal Bøe, i en pressemelding på vegne av Nathans familie.

16. mai vil det holdes en støttemarkering i Korskirken. Her vil foreningen samle inn penger til advokat Arild Humlen, som skal være familiens representant i retten, skriver BA.no.

Fikk endelig avslag

Nathan har fått avslag på opphold i Norge siden han ble født. Den nå syv år gamle gutten er født og oppvokst i Norge, men får ikke bli i landet.

Etter at Utlendingsnemden tidligere i år besluttet at saken hans skulle vurderes på nytt, ble håpet knust med et endelig avslag 4. mai i år.

Utlendingsnemden har bestemt at Nathan og familie skal ut av Norge og reise til foreldrenes hjemland Etiopia innen 16. mai. Etter denne datoen kan de tvangsutsendes når som helst.

- Selvmord å reise tilbake

Nå går familien rettens vei for å bli.

Allerede ved avslaget 4. mai, sa Nathans far, Asfaw Eshete, følgende:

- Vi gir ikke opp. For meg er frivillig retur selvmord, fordi jeg har store problemer med myndighetene i Etiopia. Det var derfor jeg flyttet fra mitt land.

- Uforståelig innstramming

Aril Humlen, leder av Advokatforeningens prosedyreutvalg, har tidligere uttalt at han tror familien kan ha en god sak ved å rette et søksmål mot staten.

- Utlendingsnemden har gradvis strammet inn. Ingen kan si hvorfor de har gjort det, eller hvem som har gitt dem myndighet. De har lagt seg på en linje som strider mot regelverket, sa han til BA 5. mai.

- Vunnet frem i fem saker

Advokatforeningens prosedyreutvalg har ført syv asylbarn-saker i rettssystemet. I alle sakene har asylbarna vært i Norge i flere år, men fått avslag på asylsøknaden.

Humlen peker på at de har fått medhold i fem av sakene.

Om Nathans sjanser i rettsystemet, sier han følgende:

- Jeg kjenner ikke Nathan-saken så godt, men tallene taler for seg. Medholdsprosenten er høy.

Stortingsmelding kan gi håp

Jon Ole Martinsen er rådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) og har hjulpet familien til Nathan hele veien.

Det var NOAS som gjennom en omgjøringsbegjæring fikk Utlendingsnemden til å vurdere saken på nytt på grunnlag av Nathans tilknytting til Norge.

Martinsen sier til BA.no at familien har to muligheter til å få kunne bli værende i Bergen.

- Det ene er et sivilt søksmål mot staten, den andre muligheten er å søke om en ny omgjøringsbegjæring når stortingsmeldingen om barn på flukt kommer nå før 23. juni.

- Denne rapporten kan gi nye opplysninger som gir grunnlag for at saken må vurderes på nytt, sier Martinsen.

Men da kan det allerede være for sent, og familien kan ha blitt kastet ut.

Nathan-saken:

  • I november i fjor skrev BA om lille Nathan fra Ytre Arna for første gang. Han fylte syv år 1. mai i år og har bodd i Norge hele sitt liv.
  • Norge har så langt ikke hatt mulighet til å returnere familien til Etiopia. Dette endrer seg imidlertid på torsdag da en ny utleveringsavtale trer i kraft. Også en avtale med Eritrea skal være på trappene.
  • Til sammen 400 barn i samme situasjon venter på stortingsmeldingen «Barn på flukt» som kan justere på reglene.
  • 4. mai fikk Nathan og familien beskjed om at påklagen av utsendelsen ikke blir tatt til følge, og de må ut av Norge 16. mai.

Les flere nyheter fra BA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.