RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Salat for ditt fat

Sist oppdatert:
Det finnes utallige salatsorter på markedet, og hver av dem har sin egen karakteristiske smak.

Det er ikke mange år siden vanlig hodesalat var omtrent den eneste salatsorten på markedet, og ordet «salat» var omtrent synonymt med akkurat det. Nå kan salat bety så mangt, sortimentet er enormt.

Søte og bitre
De forskjellige salattypene ser ikke bare forskjellige ut, men har også helt karakteristiske smaker.

Hodesalater har bladene mer eller mindre fast sammenknytt i hodet, mens bladene på bladsalater er løse eller henger sammen i en rosett.

Noen salater er relativt nøytrale i smaken, mens andre er krydderaktige, søte eller bitre.

Milde salater
De to vanligste salatsortene, hodesalat og isbergsalat, er temmelig nøytrale i smaken begge to.

Hodesalat er mild og egner seg spesielt godt til å pynte med, både på smørbrød og til varme og kalde retter. Det samme gjelder rapidsalaten som selges nesten utelukkende på potte.

Isbergsalat er en av verdens mest brukte salater, og er først og fremst kjent på grunn av sin sprø konsistens. Også denne har en mild smak som kan briljere til det meste. Det finnes også rød isbergsalat, men den er ikke vanlig på det norske markedet.

Hjertesalat er både delikat og søt.

Feltsalat med sin lille rosett av grønne blader er arbeidskrevende å rense, men arbeidet gir sin lønn. Smaken er god og mild.

Krydrede og bitre
Ruccola er et eksempel på en salat som smaker nøtteaktig, mens den brunaktige ekebladsalaten er kjent for å være ganske bitter.

Endivie (også kalt sikori) er også bitter, i tillegg til krydret. Den kan brukes både rå og kokt. Når den er kokt er smaken mild og søt. Det finnes også en rød variant som er mer bitter enn den hvite.

Den helt spesielle friséesalaten er fyldig og aromatisk, men bitterheten er også fremtredende.

Spinat er en bladgrønnsak, men den særegne og lett syrlige smaken gjør at det passer fortreffelig i salater. Det er da unge blad som egner seg best.

Lett eller mettende
Dersom du blander forskjellige salattyper blir salaten straks mer spennende. Server den gjerne helt grønn med en god vinaigrette til.

Tom Victors vinaigrette

Dersom du ønsker en mer mettende salat, supplerer du med friske grønnsaker og biter av f.eks. kjøtt, fisk, skalldyr, pasta, ris, egg eller nøtter.

Med hjemmelaget brød ved siden av, blir du ikke sulten igjen med én gang.

Endiviesalat
Bønnesalat med ruccola
Cæsarsalat av romanosalat med dijonsennep
Krabbesalat med diverse salatsorter
Kyllingsalat med mango og bacon
Salat med valnøtter

Finn flere salatoppskrifter her

Les mer om hvordan du bør tilberede en salat her

Kilde: frukt.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere