RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Salg av metadonmikstur stanses etter tre dødsfall

Illustrasjonsbilde metadonbrukere.
Illustrasjonsbilde metadonbrukere. (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
Statens Legemiddelverk har stanset salget av en metadonmikstur etter at feil bruk kan ha forårsaket at tre pasienter døde.

Det er ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen at det ble oppdaget at metadonmiksturen av merket Martindale kan være livsfarlig hvis den tas med sprøyte, ifølge Helsedirektoratet melder NTB.

Miksturen er laget for å drikkes, og er da ufarlig. Men tas stoffet med sprøyte i en blodåre, kan hjelpestoffet povidon, som miksturen inneholder mye av, hope seg opp i kroppen og gi alvorlige skader i skjelettet, beinmargen, nyrene, tarmen, leveren og hjertet.

– Sannsynlig

I tillegg til at tre pasienter døde, har 13 blitt alvorlig syke. Pasientene kommer fra ulike deler av landet, og Legemiddelverket mener at det er sannsynlig at samtlige ble utsatt for povidonforgiftning.

– Siden metadon Martindale inneholder store mengder povidon, har vi besluttet å stanse salget, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens Legemiddelverk.

Salget stoppes fra 8. april, slik at landets apoteker skal få god tid til å finne en erstatning.

Produsenten skuffet

Produsenten Martindale Pharma er overrasket og skuffet over beslutningen om å stanse salget.

– Vi er svært skuffet over Statens legemiddelverks behandling av denne saken. De har valgt å trekke vårt produkt fra markedet uten å gjennomføre en koordinert risikovurdering av situasjonen – og uten vitenskapelig bevis for årsakssammenhengen, sier talsperson Robert Condon i Martindale Pharma.

– Ingen sammenheng

Condon understreker at selskapet tar studien fra Haukeland universitetssjukehus og legemiddelverket svært alvorlig, men mener det ikke er noen vitenskapelige bevis for at det er noen sammenheng mellom bruken av miksturen og de tre dødsfallene.

– I minst ett av tilfellene det vises til, ble obduksjonen foretatt i 2009, på et tidspunkt da produktet ikke var tilgjengelig i det norske markedet, hevder Condon.

Produsenten mener også at undersøkelsene viser at opphopning av povidon ikke var identifisert som dødsårsak i noen av tilfellene, og peker på at pasientene kan ha tatt andre legemidler som også inneholdt povidon.

– Nærliggende

Overfor Bergensavisen sier overlege Hortemo at de ikke vet sikkert hvilke legemidler pasientene med skader har brukt.

– Men det er nærliggende å mistenke at metadon Martindale er en av kildene. Derfor trekker vi dette legemiddelet fra markedet. Vi har andre metadonalternativer som kan brukes, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere