RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Salgssum for Nigeria-skip holdes hemmelig

Årsaken til at verken forsvarsledelsen, Forsvarsdepartementet eller forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) (bildet) kjenner prisen, er at Forsvarets mekler nekter å oppgi den.
Årsaken til at verken forsvarsledelsen, Forsvarsdepartementet eller forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) (bildet) kjenner prisen, er at Forsvarets mekler nekter å oppgi den. Foto: Terje Pedersen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Det norske kystvaktskipet Titan ble solgt til paramilitære i Nigeria, men verken Forsvaret, departementet eller statsråden kjenner salgssummen.

Det kommer fram i en hemmelig granskingsrapport som revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers har utarbeidet, skriver Dagbladet.

Årsaken til at verken forsvarsledelsen, Forsvarsdepartementet eller forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kjenner prisen, er at Forsvarets mekler nekter å oppgi den. Firmaet Norsk Megling & Auksjon begrunner hemmeligholdelsen med at det er en forretningshemmelighet.

Slakt

PwCs rapport som ble overlevert til Forsvaret 31. oktober i fjor, slakter Forsvarets håndtering av de omstridte fartøysalgene og beskriver en lang rekke kritikkverdige forhold og mangelfulle rutiner, skriver avisen.

Ifølge Dagbladet er avhending og salg av militære fartøy for over 100 millioner kroner gjort uten tilstrekkelig kompetanse, kontrollrutiner, fullmaktsstrukturer eller dokumentasjon.

Kystvaktskipet Titan ble solgt like før jul 2013 til den sørafrikanske krigsskipseksportøren Nautic Africa uten noen form for eksportkontroll. Etter det Dagbladet kjenner til, mener granskerne i PwC at både eksportkontrolloven, eksportkontrollforskriften og tolloven kan være brutt.

Salget av Titan blir et hovedtema når PwC nå skal i gang med ny gransking av krigsskipssalgene.

Kontrollhøring

Søreide skulle opprinnelig møte til kontrollhøring sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og fire tidligere statsråder førstkommende fredag, men tirsdag ba hun om mer tid til granskingen, noe hun fikk innvilget.

– Det er viktig for meg å understreke at jeg i korrespondansen med komiteen gjennom høsten flere ganger har sagt at vi ser svært alvorlig på saken, og at vi fortløpende vurderer behovet for ytterligere undersøkelser – og at det er det som har blitt gjort og gjøres, sier hun til Dagbladet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere