Gå til sidens hovedinnhold

Sally (17) ble skutt – nå vil hun hjelpe andre ungdommer

– Jeg misliker at funksjonshemmede sitter og synes synd på seg selv, sier Mortensrud-jenta Salamatu Kamara (17). Hun ble skutt i ryggen som toåring, og havnet i rullestol.

MORTENSRUD: Alle møter på forskjellige hindringer og problemer i hverdagen, noen små, andre større. Det kan være alt fra problemer med å finne motivasjon, til det å bli hardt rammet etter en ulykke. Salamatu "Sally" Kamara (17) fra Mortensrud kan trygt si hun har hatt store utfordringer i livet.

Sally ble født i Freetown, hovedstaden i Sierra Leone. Siden 1991 har landet opplevd krig, terror og en dyp humanitær krise som har ødelagt store deler av landet. Bare to år gammel opplevde hun å bli skutt tre ganger i ryggen, noe som resulterte i at hun ble lam fra hoftene og ned.

Nå sitter hun i rullestol, noe hun har gjort siden hun var tre år, det var også omtrent da hun kom til Norge.

– Han ville ikke gi meg følelsen av å være anneledes

- Jeg husker ikke så veldig mye av den tiden jeg kunne gå, utenom alt det jeg har blitt fortalt, så for meg har jeg sittet i rullestol i hele mitt liv. Vil ikke si at det var vanskelig, det er lettere å lære i ung alder og i tillegg var rullestolen jeg fikk, tilpasset til meg og mine behov.

Før hele familien til Sally flyttet til Norge, var det bare henne og pappa. Hun forteller at det var ganske tydelig at faren elsket henne. Fra hun var liten har han alltid villet det beste for henne.

- Jeg ble oppdratt som alle andre unger, han behandlet meg ikke annerledes bare fordi jeg satt i rullestol. Hver gang det skjedde noe på eller etter skolen, ville pappa at jeg skulle delta. Han ville ikke gi meg den følelsen at jeg var annerledes bare fordi jeg satt i rullestol. Selv om jeg selv var klar over at jeg var annerledes.

Vil klare seg selv

Som rullestolbruker er det enkelte ting Sally ikke kan gjøre på egenhånd, og derfor trenger hjelp til. Dette er noe hun ikke liker.

–Jeg liker ikke å være en byrde for folk. Det er en følelse jeg alltid har hatt inni meg. Folk spør meg om de skal hjelpe til, men jeg vil ikke dra andre ned bare fordi jeg ikke kan gjøre det selv. Jeg vil ikke spørre om for mye hjelp, sånn at folk blir lei og ikke vil hjelpe meg når jeg virkelig trenger det.

Noen dører åpnes når andre lukkes

Sally forteller at det ikke bare er ulemper med det å sitte i rullestol.

– Jeg føler jeg har fått en mulighet til å være forbilde for andre. Jeg har flere ganger opplevd å få kommentarer om at jeg er så glad og positiv hele tiden, men noen ganger lurer jeg på om folk ville ha sagt det samme om jeg kunne gå. Jeg tror det som gjør inntrykk er at jeg sitter i rullestol, og fremdeles kommer meg igjennom ting.

Hun forteller at selv om det å sitte i rullestol lukker mange dører for henne, er det andre som åpnes.

– Jeg vil si at det er noen opplevelser jeg har muligheten til å være med på, som oppfattes annerledes når man sitter i rullestol. Det er vanskelig å forklare, jeg føler det er noe man må oppleve selv.

Drømmer om å lage dokumentarfilm i USA

Sally går nå andre året på medier og kommunikasjon på Bjørnholt videregående skole, og forteller at som rullestolbruker er dette en ganske så bra skole å gå på.

- Jeg er ganske heldig med skolen. Den er veldig tilrettelagt for rullestolbrukere, og i tillegg kjenner jeg ganske mange, så om det er noe jeg trenger hjelp til, hjelper de aller fleste til.

Da hun gikk første året på Bjørnholt, arrangerte hun og en klassekamerat et prosjekt for alle som gikk sammen med dem.

De to sammen hadde klart å få låne masse forskjellig utstyr som funksjonshemmede bruker, deriblant rullestoler. Og i samarbeid med lærerne, arrangerte de en dag hvor alle fikk utdelt hvert sitt apparat, og gjennom hele denne skoledagen, hver gang de skulle flytte på seg, var det bare lov til å flytte på seg med hjelp av apparatet.

– Da vi arrangerte denne dagen, var jeg veldig spent på å se hvordan medelevene mine ville reagere, og hvordan de ville ta utfordringen. Reaksjonene og tilbakemeldingene jeg har fått er overveldende positive.

– Etter denne dagene har jeg hatt en drøm om å reise til tre forskjellige skoler i Amerika for å gjennomføre det rullestolopplegget jeg hadde på skolen. Dette har jeg også lyst til å dokumentere ved å ha med et filmcrew under hele reisen. Jeg tenker at dette er noe folk kan få god nytte av, og jeg kan også lære mye av det. Det er mye som vil være annerledes der enn her. Så jeg kommer helt klart til å møte på hindringer, tenk om skolen ikke har heis, og jeg skal opp til et klasserom i tredje etasje, hvordan vil jeg løse dette problemet?

Sally
Forstå andre: Sally vil bruke livet sitt til å hjelpe andre, og hun drømmer blant annet om å gjennomføre sitt eget rullestolprosjekt på skoler i USA og lage en dokumentar om det.

– Det hjelper ikke å sippe

– Det jeg har lyst til å oppnå i livet, er å hjelpe andre. Det er flere funksjonshemmede som sitter og synes synd på seg selv, og dette er noe jeg misliker. Det hjelper ikke å sippe. Om du for eksempel har brukket hånden, får du ikke mye ut av å sitte og synes synd på deg selv. Du er den eneste som kan hjelpe deg selv.

– Hva med å heller tenke; «ja, jeg har brukket armen, jeg må dra til legen og fikse den.» Da har du tatt et skritt i riktig retning. Om du bare ser problemet, blir det bare vanskeligere å finne løsningen.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN:

– Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Karoline (20): – Livet mitt er blitt satt på vent

For Siri (18) ble livsendring til livsstil

Pernille (17): Med fremtiden i sine hender

RUSS: Stem på årets beste dekknavn!

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?