RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Salmonella påvist i Bergen

Sist oppdatert:
Det er oppdaget fem tilfeller av salmonella i Bergen. Helsevernetaten ber legene følge nøye med.

Helsevernetaten i Bergen sendte fredag ut en pressemelding der de skriver at de har oppdaget flere tilfeller av en sjelden salmonellabakterie kalt Salmonella Kedougou i Bergen. Dette er den samme salmonella-bakterien som også er oppdaget andre steder i landet.

Ett av tilfellene i Bergen er bekreftet, mens de fire andre karakteriseres som «svært sannsynlige».

- Vi har vel egentlig fem tilfeller som er påvist. Dette kan jeg si fordi vi har så gode laboratorier på Haukeland sykehus. Vanligvis skal prøvene sendes til Folkehelseinstituttet, sier overlege Arve Bang ved Helsevernetaten i Bergen kommune til iBergen.no.

Sør-Norge
Den siste tiden er det påvist i alt 15 salmonella-tilfeller i Sør-Norge. Pasientene er smittet i Norge, og bor spredt i flere fylker. De fleste bor i østlandsområdet, og er blitt syke i løpet av mai. Og tallene stiger stadig.

- Om lag halvparten av pasientene er barn, men denne sykdommen er langt fra så farlig som E.coli-infeksjonene som ga et utbrudd tidligere i år, opplyser Bang i en pressemelding.

Advarer
Helsevernetaten har nå sendt ut melding til alle fastlegene og legevaktstasjonene de de bes være særlig oppmerksomme på salmonella-smitte når de mottar pasienter med diare-sykdom. Særlig gjelder dette hos barn.

- Hvorfor bør folk oppsøke lege?
- Kroppen ordner stort sett opp i denne bakterien selv. Men vi ønsker å kartlegge smittekilden og er da interessert i å få snakket med flest mulig for å finne en fellesnevner, sier Bang som legger til at de foreløpige mistankene til Folkehelseinstituttet går på at smittekilden er en matvare.

- Regner dere med at dette kan bli et stort utbrudd?
- Tallene stiger stadig, men det er vanskelig å si. Uansett er det viktig å presisere at dette ikke er en farlig sykdom.

Håndhygiene viktig
Berg oppfordrer alle som har diare-sykdom til å følge «nødvendige hygienetiltak». Dette omfatter grundig håndvask etter alle toalettbesøk og før alle måltid, egne håndklær til de som er syke, eventuelt eget toalett, og skikkelig varmebehandling av mat.

- Følger du de nødvendige hygienetiltakene, er sjansene for at du smitter videre små. Du kan dermed gå på jobb, på skole eller i barnehagen som normalt, sier overlege Arve Bang ved Helsevernetaten i Bergen kommune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere