Samantha (25) kjemper mot IS i Syria

MOT IS: Samantha Johnston er en av de som har reist for å kjempe mot IS i Syria.

MOT IS: Samantha Johnston er en av de som har reist for å kjempe mot IS i Syria. Foto: (Facebook)

Trebarnsmoren sier hun ikke bare kunne sitte og se på det som skjer.

De er tidligere militære, lærere, ingeniører og foreldre. For mens så mange som 20.000 utenlandske jihadister har reist for å kjempe for Den islamske stat (IS), reiser det også vestlige borgere til Syria for å støtte kurdisk milits, som YPG og Peshmergaen, mot IS.

LES også: Nå vil gutten på det verdensberømte IS-bildet hjem med familien – risikerer fengsel

- Man blir aldri vant til døde
Britiske Macer Gifford (28) jobbet på børsen før han valgte en helt ny retning i livet. I desember i fjor reiste han til Syria, uten å kunne språket i området. Ikke hadde han våpen-erfaring heller – men etter en kort treningsperiode, var han klar: han har de siste månedene kjempet side om side med kurdere i kampen mot Den islamske stat (IS).

De siste ukene har han vært med å kjempe tilbake kontrollen over Abdulaziz-fjellet, som regnes som en av de viktigste seirene etter at Kobane ble tatt tilbake fra IS tidligere i år

- Vi angrep om natten. Amerikanerne hadde bombet natten før, men vi ante ikke hva vi kom til å møte på da vi kom frem ved tre-tiden. Det var skremmende å sitte bak på en lastebil på vei opp fjellet, med den sterke lukten av diesel, og bare vente på at et prosjektil skulle smelle inn i oss.

Fremme i landsbyen møtte synet av døde mennesker dem, forteller han.

- Man blir aldri vant til det. Men det er en del av krig.

Vestlige elitesoldater
Deretter fulgte to uker med trefninger mellom YPG, støttet av amerikanerne fra luften, og IS. De amerikanske flyene ble ledet av vestlige spesialstyrker på bakken.

- De hadde ingen merker eller nasjonale emblemer på seg, og jeg fikk ikke lov å snakke med dem, så jeg vet ikke hvor de kom fra. De kalte inn flystøtten og ga råd til de kurdiske kommandantene.

Etter harde kamper trakk IS seg tilbake. 21. mai hadde YPG tatt kontroll over landsbyen i fjellet. 50 kurdiske krigere var da døde, 500 jihadister skal ha mistet livet.

LES også: Norske soldater er på plass i Irak

Gifford befinner seg fremdeles i landsbyen, og snakker med den britiske avisen via nett.

- Det er fantastisk å være på fjellet og se hvor langt YPG har kommet siden jeg kom hit for fem måneder siden. Da var området oversvømt av IS-krigere, og nå er det frigjort. Det gleder meg og gjør de siste måneders slit verd det.

Gifford er ikke alene om å ha reist til Syria og Irak for å hjelpe i kampen mot IS. Han forteller at han har kjempet side ved side med amerikanere, kanadiere og andre briter. Eksakt hvor mange vites ikke, men det regnes å være rundt 100.

Kontraster: Like før Samantha dro for å krige, var hun på ferie og postet strandbilder av seg selv:


Mor til tre
En annen, som skal være den første amerikanske kvinnen som kjemper mot IS, er Samantha Johnston (25). Hun har startet en pengeinnsamling på nett, og vil kjempe aktivt mot IS.

- Mitt mål er å hjelpe i kampen mot IS på alle måter, ved å assistere, støtte, trene og skaffe nødvendig hjelp, samt øke kunnskapen om IS og deres ofre verden over, skriver hun på nettsiden.

Johnston har trent hos Ap Tac, som beskriver seg selv som en trenings-organisasjon, som leverer moderne militærmetoder og –teknikker. Hun har tidligere vært i det amerikanske militæret men aldri vært i aktiv tjeneste. Hun oppdaterer nå jevnlig om egen situasjon i Irak via sin Facebook-side.


- Må gjøre noe
Som mor til tre, en 5-åring og et tvillingpar på 3, forteller hun at det var hardt å reise til det krigsherjede området for å støtte kurderne.

- Det var ekstremt hardt. Jeg gråt på vei til flyplassen, og ombestemte meg nesten. Men hadde jeg gjort det, hadde jeg aldri tilgitt meg selv, sier hun til Daily Caller.

De kurdiske troppene består av menn og kvinner, og i sine statusoppdateringer fokuserer Johnston på de humanitære konsekvensene av krigen. Hun kom til området etter at IS hadde tatt Sinjar-provinsen i Irak, hjemmet til Yazidi-minoriteten. Mennene ble drept, kvinnene tatt som sexslaver.

- Barna som er hjemløse, uten foreldre, mødre og søstre som er blitt voldtatt og solgt, fedre som er drept. De lider, og jeg kunne ikke bare sitte og ikke gjøre noe. Jeg kunne ikke se mine egne barn i øynene og si, jeg gjorde ikke noe for å hjelpe.

Krigsturister
Gifford skal snart hjem til Oxfordshire en tur, for å «slappe av og leve som han vil, uten å ta imot kommandoer». Han er blitt kalt «krigs-turist».

- Jeg blir ofte spurt om det. Men faktum er: da jeg kom hit, hadde kurderne flere fiender enn venner. Jeg hadde sagt til meg selv, hva kan jeg gjøre for å hjelpe? Jeg har ingen illusjoner om at jeg har forårsaket en militær seier – de trenger ikke folk, det har de nok av. Men jeg kan hjelpe med å få oppmerksomheten vendt mot det som skjer her.

Gifford sier han håper britiske myndigheter med statsminister David Cameron i spissen, vil gjøre mer for å hjelpe den syriske befolkningen. I det minste bidra med våpen og opplæring, dersom det ikke er aktuelt å sende egne soldater til området.

LES mer: Irak har startet operasjon mot IS i Anbar-provinsen

- Diplomatisk mareritt
Men så langt har de vestlige landene stått fastlåst i politisk uenighet om hva som skal gjøres. YPG kobles av Tyrkia til landets egen kurdiske gerilja PKK, og å hjelpe de syriske kurderne vil derfor ses som å hjelpe PKK.

- Det er et diplomatisk mareritt, særlig siden vesten ikke virker å ha en politikk i forhold til Syria-situasjonen overhode, sier professor i Midtøsten-studier, Gareth Stansfield.

Torsdag holdt FNs avtroppende nødhjelpskoordinator Valerie Amos tale til Sikkerhetsrådet, der hun ba stormaktene gripe inn.

- I over fire år har vi vært vitne til at Syria synker stadig dypere ned i håpløshet, langt verre enn selv de mest pessimistiske observatører noensinne trodde var mulig, sa den tidligere britiske diplomaten.

I rapporten listet hun opp en lang rekke overgrep og grusomheter, fra bombing av markeder til angrep på sykehus, blokkering av nødhjelpsleveranser og bruk av klor til å terrorisere sivile.

220.000 er drept siden krigen startet for fire år siden, og millioner er drevet på flukt.

- For Syrias og landets framtidige generasjoners skyld må dette rådet sette til side sine politiske uenigheter og komme sammen for å finne en løsning på det som framstår som uløselige problemer, sa hun.

LES også: Tvillingsøstrene lokker jenter fra vesten i IS-felle

(Kilder: Telegraph her og her, NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.