*Nettavisen* Nyheter.

Samaranch er død

Foto: Jan Greve (Scanpix)

IOC bekrefter at organisasjonens ærespresident er gått bort.

21.04.10 14:47

Juan Antonio Samaranch, den tidligere lederen av Den internasjonale olympiske komité (IOC), ble tirsdag lagt inn på sykehus i Barcelona med hjerteproblemer. Onsdag døde han på sykehuset. Døden inntraff klokken 12.25.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Samaranch ble 89 år gammel. Han ledet IOC fra 1980-2001. Da han gikk av, ble han hedret med livsvarig status som ærespresident.

Samaranch giftet seg med Maria Teresa Salisachs Rowe 1. desember 1955, og de forble gift til hennes død i 2000. Paret fikk to barn, og sønnen Juan Antonio Samaranch Salisachs er nå medlem i IOC.

- Var arkitekten
- Jeg finner ikke ord som beskriver den sorg den olympiske familie nå opplever. Jeg er personlig svært lei meg for bortgangen til mannen som bygde opp de moderne olympiske leker, en mann som inspirerte meg, og en mann som hadde eksepsjonelle kunnskaper om idretten, sier IOC-president Jacques Rogge i en offisiell uttalelse.

- Takket være hans ekstraordinære visjon og talent, var Samaranch arkitekten bak en sterk og samlet olympisk bevegelse, fortsetter Rogge.

- Vi har mistet en stor mann, en mentor og en venn som viet sitt liv til den olympiske bevegelse, sier IOC-presidenten.

Huskes for Lillehammer-skryt
Juan Antonio Samaranch Torelló, som var sportsminister i general Francos fascistregime i Spania, ble medlem av IOC i 1966, og den 16. juli 1980 ble han IOCs 7. president, da han etterfulgte Lord Killanin.

Han ble værende president i 21 år, inntil han i juli 2001 ikke lenger stilte til gjenvalg. Han ble etterfulgt av belgieren Jacques Rogge, som fortsatt innehar vervet.

I Norge huskes Samaranch kanskje aller best for sin tale under avslutningsseremonien på Lillehammer i 1994, da han erklærte lekene «the best Olympic Winter Games - ever».

Fra Lillehammer-lekene husker vi også konflikten mellom Samaranch og Vegard Ulvang, da Samaranch ville hindre Ulvang i å avlegge den olympiske ed etter at OL-kongen fra 1992 offentlig hadde kritisert mangelen på demokrati i IOC.

Det endte med at Samaranch og Ulvang møttes personlig, og et forlik ble inngått slik at finnmarkingen kunne avlegge eden under åpningsseremonien på i Lysgårdsbakkene.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.