Gå til sidens hovedinnhold

- Samarbeider om hemmelige spionsatellitter

Spionsatellittene, som er skjult som et kommersielt foretak, skal kunne overvåke ethvert sted på kloden.

Den tyske etterretningstjenesten ønsker å utvikle nye spionsatellitter i samarbeid med amerikanerne, viser nye Wikileaks-dokumenter som Aftenposten har fått tilgang til.

Men tyskerne ønsker å skjule det såkalte HiROS-prosjektet som et delvis kommersielt prosjekt, men i realiteten skal det styres og kontrolleres av den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) og det tyske romfartsbyrået Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt (DLR), framgår det i dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Berlin.

«Kommersiell enhet»
«For å minimere mulige politiske tilbakeslag ved å utvikle HiROS som en etterretningssatellitt, skal programmet styres av et sivilt organ, muligens Departementet for økonomi og teknologi (BMWi)», heter det i notatene, ifølge Aftenposten.

«For politiske briller, vil selve satellittene bli operert av en «kommersiell enhet» skapt spesielt for denne hensikt, men som styres/kontrolleres/koordineres av tysk etterretningstjeneste.»

Spionsatellittene er helt enestående av sitt slag, og kan overvåke ethvert sted på kloden ned til 50 centimeter med ferske bilder tre til fem ganger om dagen.

- Kan ta bilder under jorden
Mens det i dag kan ta flere timer før en får tilgang på ferske satellittbilder, vil de nye spionbildene være tilgjengelig allerede etter to til fem minutter.

I tillegg kan bildene produsere tredimensjonale bilder i farger, samt infrarøde bilder om natten. Spionsatellittene kan også fange opp aktivitet under jorden.

Slike spionbilder kan være helt avgjørende i forkant av viktige politiske beslutninger som kan berøre verdensfreden.

Dokumentene som Aftenposten har fått tilgang til, stammer fra tidsperioden februar 2009 til februar 2010. Prosjektet har også ligget på bordet til forbundskansler Angela Merkel med tanke på videre finansiering.

Kommentarer til denne saken