Samarbeider om klatretau

Jon Gangdal og tre andre ekspedisjonsledere bryter barrierer på veien mot toppen av Mount Everest.

20.04.05 14:21

De fire ekspedisjonene skal nå legge felles tau opp mot toppen av verdens høyeste fjell. Det er meningen at alle ekspedisjoner skal kunne kjøpe seg inn for å bruke tauet.

Farlige situasjoner
Normalt pleier de forskjellige ekspedisjonene å legge tau på hver sin del av ruta mot toppen av nordsiden. Dette har ofte ført til farlige situasjoner, på grunn av dårlig koordinering og dårlig kvalitetssikring.

- Nå er vi blitt enige om å bruke en gruppe av de beste sherpaene fra alle de ekspedisjonene som er her for å ta del i jobben med å legge ut tau, sier Jon Gangdal til everest2005.no.

Det er meningen å legge ut tau fra framskudd basisleir (ABC – på 6400 meter) og opp til toppen av «Second step» - på 8600 meters høyde.

Dobbelt sett
- På denne måten vil det bli ett enkelt identifiserbart nytt tau langs hele ruten. Alle gamle tau blir fjernet og båret ned fra fjellet. Vi kommer også til å legge dobbelt sett med tau på de bratteste og farligste stedene, sier Gangdal videre.

Prisen for å gjøre dette er beregnet til 30.000 dollar. Med 300 klatrere på 25 forskjellige ekspedisjoner på nordsiden denne våren, regner Gangdal & co. med at hver klatrer da betaler 100 dollar for å gjøre jobben.

Her kan du se et bilde av ruten til toppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.