*Nettavisen* Nyheter.

Samarbeidspartiene rekker trolig ikke frist for budsjettforhandlingene

FORHANDLER: Her snakker Venstre-leder Trine Skei Grande med pressen etter budsjettforhandlinger på Statsministerens kontor fredag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Samarbeidspartiene er kraftig på overtid og kommer trolig ikke i mål med budsjettforhandlingene innen fristen lørdag klokken 12.

21.11.15 13:24

De borgerlige partiene var ikke i mål med budsjettforhandlingene innen fristen de hadde satt seg lørdag. – Det går selvfølgelig en grense for oss, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

KrF satt lørdag i gruppemøte i to og en halv time på Stortinget. Fristen samarbeidspartiene hadde satt seg til klokka 12, ble ikke overholdt. Den eneste godstemningen partiets leder kunne melde om da han kom ut i 12.30-tiden, dreide seg om fotball:

– Det er en krevende situasjon nå. Den eneste jubelen jeg har hørt fra gruppemøtet var da Start scoret 1-0 mot Jerv, sier Hareide på vei ut av møtet.

Overtid av overtida

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er kraftig på overtid, og situasjonen er uoversiktlig, sier Hareide.

– Vi er på overtid av overtida. Landet trenger et budsjett, og vi bidrar konstruktivt for å få det til, men nå er situasjonen så uoversiktlig at det er stor uenighet også i KrF, sier Hareide.

Det er imidlertid ingen i partiet som har tatt til orde for at partiet skal trekke seg fra forhandlingene, ifølge Krf-lederen.

– Jeg har fått tydelige innspill på at vi skal være konstruktive videre, men selvfølgelig går det en grense for oss, sier Hareide.

Skei Grande i møter

Venstre-leder Trine Skei Grande sitter lørdag med sine politiske rådgivere i partiets fløy på Stortinget, ifølge Aftenposten.

Skei Grande sa fredag at forhandlingene er de mest krevende hun har opplevd i denne regjeringsperioden.

Krfs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, sier stortingsgruppene har tett kontakt. På spørsmål om hvor lenge forhandlingene kan fortsette, svarer han følgende:

– Det viktigste er at landet får et budsjett. De fristene som løper internt her på huset skal vi håndtere.

«Satte fyr» på gruppemøtet

Fredag ble det kjent at regjeringen kutter 1,1 milliarder kroner i årets bistandsbudsjett for å håndtere økte utgifter til håndtering av flyktningstrømmen. Det satte fyr på Krfs gruppemøte, ifølge Hareide.

– Det har ikke noe med forhandlingene å gjøre, men det tegner et bilde som forsterker utfordringene. Det satte litt fyr på gruppemøtet, sa Hareide etter at partiets stortingsrepresentanter var samlet fredag ettermiddag.

Brudd i forhandlingene?

Tidligere i uka ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre år på rad. Kilder i partiene snakker nå om muligheten for at forhandlingene bryter helt sammen mellom samarbeidspartiene, skriver VG.

Ifølge avisen mener KrF og Venstre at regjeringspartiene har vært uvillige til å komme dem i møte på vesentlige punkter, og i tilstrekkelig grad til at de kan støtte budsjettopplegget fra regjeringen.

Muligheter

Budsjettforhandlingene ble innledet 3. november. Dersom partilederne ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstillingen og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingene.

Regjeringspartiene vil da vil kunne oppleve at samarbeidspartiene søker sammen med opposisjonen om deler av budsjettet. Da står flere av Høyres og Frps hjertesaker i fare.

En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen, og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall. Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt, og regjeringen kan bli sittende. (©NTB)

Annonsebilag