RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samehets på sosiale medier


Konfirmanter utenfor Kautokeino kirke i april 2008. Her ser vi samedrakta til Kautokeino.
Konfirmanter utenfor Kautokeino kirke i april 2008. Her ser vi samedrakta til Kautokeino. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Samisk kultur og levesett hetses grovt i kommentarfelter og leserinnlegg i nordnorske medier. Sametingspresident Aili Keskitalo mener hetsingen prøver å gjenskape et gammelt sosialt hierarki.

Sametingspresident Aili Keskitalo mener hetsingen prøver å gjenskape et gammelt sosialt hierarki, skriver Vårt Land (krever abonnement) tirsdag.

Mikkel Berg-Nordlie forsker på urfolkspolitikk og har begynt å samle på eksempler på hets mot samer på Twitterkontoen «Samehets».

Han har identifsert enkelte mønstre, særlig når det gjelder samehetsende innlegg i kommentarfeltene. Det dukker mest opp når det er nyhetssaker om samer.

Han understreker overfor Vårt Land at de som skriver negativt om samer er i mindretall.

– De fleste nordpå har et positivt eller nøytralt forhold til samer. Det er et lite, men høylytt mindretall som er foraktfulle, men disse preger debatten, og vi må forholde oss til deres kommentarer, sier han til Vårt Land.

Dermed møter samene på et dilemma også andre minoriteter møter på - at man enten må diskutere på motstandernes premisser, eller la faktafeil og hets stå uimotsagt.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere