*Nettavisen* Nyheter.

Sametingspresidenten møter Dalai Lama

DAMA MØTER LAMA: Sametingspresident Aili Keskitalo sier ja til et møte med den tibetanske lederen Dalai Lama når han kommer til Norge. Her sammen med f.v. universitetsrektor Anne Husebekk og fiskeriminister Elisabeth Aspaker under Arctic Frontiers i Tromsø.

DAMA MØTER LAMA: Sametingspresident Aili Keskitalo sier ja til et møte med den tibetanske lederen Dalai Lama når han kommer til Norge. Her sammen med f.v. universitetsrektor Anne Husebekk og fiskeriminister Elisabeth Aspaker under Arctic Frontiers i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Sametingspresident Aili Keskitalo skal møte den tibetanske lederen Dalai Lama når han kommer til Norge. Hun oppfordrer regjeringen til å gjøre det samme.

24.04.14 17:44

Sametinget har hatt kontakt med Dalai Lama siden han besøkte samenes folkevalgte organ for 25 år siden.

- Han har bidratt til den politiske anerkjennelsen av Sametinget og det samiske folket. Jeg vil gjerne møte ham for å gi uttrykk for vår takknemlighet for det og for at vi fortsatt støtter det arbeidet han gjør med å tale det tibetanske folkets sak på en fredelig måte, sier Keskitalo til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa onsdag at det ennå ikke er bestemt om han eller noen andre fra regjeringen skal møte fredsprisvinneren fra 1989.

Keskitalo håper han vil lande på et ja. Hun viser til at Norge er et land med en tradisjon for demokrati og å ta vare minoritetsrettigheter.

- Hvis ikke vi tør å møte Dalai Lama, hvordan skal vi forvente at andre skal gjøre det, sier Keskitalo, og legger til:

- Rettferdighet er ikke gratis.

Velkomst som fortjent

Keskitalo vil invitere Dalai Lama til et nytt besøk til Sametinget. Da vil det ikke være noen diskusjon om hvorvidt han må bruke bakdøra.

- Vi vil motta ham på en måte som han fortjener, som den fredsaktivisten han er og som tibetanernes åndelige leder, sier hun.

Hun sier situasjonen i Tibet ikke har endret seg på noen måte som gjør at de ser noen grunn til å bryte kontakten med ham.

Til forskjell fra sametingspresidenten, har stortingspresident Olemic Thommessen (H) sagt at han ikke ønsker å møte Dalai Lama, som likevel ønskes velkommen på Løvebakken av Stortingets Tibet-komité.

- En arv

Keskitalo sier hun har opplevd overveldende støtte fra det samiske miljøet for sitt ønske om å møte Dalai Lama. Mange samer føler stor sympati for arbeidet for andre undertrykte folk, påpeker hun.

- Vi er veldig klar over at den situasjonen vi har som urfolksminoritet i Norge blant annet skyldes at menneskerettighetsfanen har vært holdt høyt i Norge. Sånn sett syns vi at vi, og de landene hvor det bor samer, har en arv å forvalte, sier hun.

Brendes argument er at et møte med Dalai Lama vil ødelegge muligheten for et bedret forhold til Kina. Det forstår ikke sametingspresidenten.

- Hvordan skal man normalisere forholdet uten å ta det tibetanske folket med i betraktningen, spør hun. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.