RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sametingsrådet vil ha samisk i hele Norge

Karasjok (NTB): Alle norske kommuner hvor det bor samer må få ansvar for å legge til rette for samisk språk og språkopplæring, mener Sametingsrådet.

Ni kommuner har i dag et spesielt ansvar for bevaring av det samiske språket. Et av virkemidlene er at samisk og norsk er likestilt. Et annet er at offentlige virksomheter må kunne kommunisere på samisk.

Nå vil sametingsrådet, som er Sametingets regjering, legge ned språkforvaltningsområdet. Det foreslår i stedet at alle kommuner hvor det bor samer må legge til rette for samisk språk og språkopplæring til alle som ønsker det.

- Vi foreslår blant annet at alle elever som ønsker seg samisk opplæring skal få et tilbud om det. Dagens ordning gir en forskjellsbehandling mellom samer avhengig av hvor de bor i Norge, sier medlem av sametingsrådet Ellinor Marita Jåma til NRK.

I dag er det imidlertid stor mangel på lærere som kan språket og som kan undervise i samisk. Medlem av Sametingsrådet, Ellinor Marita Jåma, mener det er realistisk å få på plass de lærerne som trengs.

- Det er stadig flere som lærer seg samisk, og det er flere som ser viktigheten av det å kunne samisk, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere