RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det skal brukes 9,7 prosent mer på vei og 14,6 prosent mer på jernbane neste år.
Det skal brukes 9,7 prosent mer på vei og 14,6 prosent mer på jernbane neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Samferdsel er vinneren

Sist oppdatert:
Samferdsel er vinneren i statsbudsjettet for 2013.

Det skal nemlig reelt sett brukes 3,9 milliarder kroner mer på samferdsel neste år, får Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) opplyst. Veksten i samferdselsbevilgninger blir samlet på 12,4 prosent.

Dermed overoppfyller regjeringen løftene som ble gitt i Nasjonal transportplan med 1,5 milliarder kroner. Det skal brukes 9,7 prosent mer på vei og 14,6 prosent mer på jernbane neste år.

Samferdselsveksten i budsjettet er riktignok høyere enn de 3,9 milliardene, men det har en teknisk forklaring som skyldes et nytt momssystem.

Mer til kommunene
Kommunene får fem milliarder kroner mer å rutte med i såkalte frie inntekter. Dette er helt øverst i det handlingsrommet som ble skissert overfor kommunene før sommeren. Samlet får kommunene 6,8 milliarder kroner til disposisjon neste år.

200 millioner kroner skal gå til 270 nye stillinger i det kommunale barnevernet. Videre blir det 600 nye lærere i ungdomsskolen. Det vil koste 376 millioner kroner å få til økt lærertetthet her.

Bryst og tenner
Helseminister Jonas Gahr Støre kan skilte med 100 millioner kroner til rekonstruksjon av bryst hos brystkreftrammede.

Hjerteflimmermedisin kommer også på blå resept.

Støre har overfor ANB røpet at eldre over 75 år vil få støtte til tannhelsesjekk annethvert år. Ordningen trer i kraft neste sommer og vil koste 40 millioner kroner for annet halvår i 2013, men helårsregningen vil etter det naturlig nok bli 80 millioner.

SV har allerede feiret at det blir to ukers utvidet pappaperm, og Senterpartiet har for lengst proklamert at det blir høyere toll på import av en del ostetyper og noe kjøtt. Prosenttoll framfor dagens kronetoll vil gi et bedre tollvern.

Holder igjen
Regjeringen holder igjen på bruken av oljepenger, med det blir likevel ikke et innstrammende budsjett i sosialøkonomisk forstand. God skatteingang og lavere sykefravær sørger for at det likevel blir penger til en del gode formål.

Hensynet til rente og kronekurs er det avgjørende for regjeringen. For stor oljepengebruk vil sette enda flere arbeidsplasser i konkurranseutsatt industri over styr. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere