Nyttig møte med styret i Bane NOR. Har i dag uttrykt bekymring for Bane NORs håndstrekning av Follobanen, sa Nygård til Nettavisen etter møtet med Bane NOR tirsdag.

Før helgen kalte samferdselsminister Bane NOR-styret inn til hastemøte tirsdag.

I møte med styret har jeg fått synspunkter og vurderinger med styret. Adressert åpningsdato og en del risiko knyttet til dette, sa Nygård.

Bane NOR jobber fortsatt etter en åpningsdato 6. februar.

Vi ser på situasjonen som alvorlig og beklager overfor de reisende som ikke får kjørt Follobanen, og jobber intensts for at den skal åpnes, sa styreleder i Bane NOR Hellesjø

Vi tar dette på høyeste alvor. Vi jobber fortsatt etter en åpningsdato 6. februar. Vi jobber med stor intensitet for at dette skal bli bra, sa han.

Da prestisjeprosjektet Follobanen, med en prislapp på mer enn 36 milliarder kroner, åpnet 11. desember, var det allerede et år forsinket.

Les: Bane NOR om marerittåret: – 2023 har ikke hatt noen god start

Dager etter åpningen, ble den stengt igjen. Flere feil, brann eller varmgang er oppdaget i anlegget.

Flere tusen timer forsinkelser

Kritikken har haglet mot Bane NOR etter stengningen.

Det hjalp ikke på, at Bane NOR hadde betalt 483 millioner ekstra for at entreprenøren skulle holde tidsfristen 11. desember.

En rekke stortingspolitikere gir selskapet strykkarakter i denne Aftenposten-saken. At 500 passasjerer ble innesperret i Romeriksporten 12. desember, la ikke akkurat en demper på stemningen.

Les kommentar: Samferdselsministeren må sette Bane NOR på plass

2023 startet med 1871 timer forsinkelser på ti dager – i snitt 187 timer om dagen – det høyeste antallet på 14 år.

Utsatte åpning

Bane NOR besluttet i utgangspunktet at banen skulle gjenåpne 1. februar, men Jernbanedirektoratet ba om ytterligere risikovurdering fra Bane NOR før en gjenåpning ble besluttet.

– Jernbanedirektoratet mener at det vil være svært uheldig dersom Bane NOR den 23. januar beslutter gjenåpning av Follobanen 1. februar og deretter avdekker feil og mangler som gjør at gjenåpningen likevel ikke kan skje den 1. februar. Konsekvensen av dette blir et togtilbud som er dårligere enn dagens tilbud, skrev direktoratet i en redegjørelse om Follobanen.

Les egen sak: Jernbanedirektoratet ber om nye risikovurderinger før gjenåpning av Follobanen

Bane NOR utsatte dermed åpningen til 12. februar.

– Vi er lei oss og beklager at vi har vært nødt til å utsette åpningen av Follobanen til 12. februar, sa Bane Nor-direktøren på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.